Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. december 16.

Az egyik legjobb kéknyelű

post

Váli Péter 2019-es évjáratú kéknyelűje a legapróbb részletekig egy ízig-vérig badacsonyi bor. Egy olyan izgalmas kéknyelű, mely mintapéldája annak, hogy értő és gondos kezek alatt mire is képes ez a hungarikum szőlőfajta, amit az átgondolatlan szocialista nagyüzemi gazdálkodás az 1990-es évek elejére majdnem örökre kiirtott.

Váli Pétert, ahogyan már egy korábban vele készített interjúmban elmondta, már gyerekként is érdekelte a gasztronómia világa és mindig arról álmodott, hogy ha egyszer a lehetőségei megengedik, akkor egy saját kis balatoni pincészetet szeretne létrehozni. Az álma végül a nagymamájától Badacsonyörsön örökölt másfél hektár területtel kezdődött, amit 1999-től kezdve mindig egy kicsit bővített. Mára pedig kemény kétkezi munkával és szinte önerőből elérte azt, hogy VáliBor borászata az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozzon.

Az Ágyús-dűlő – rövid visszatekintés a történetére

Az Ágyús-dűlő a Szalay Birtoknak volt a csúcsdűlője. A birtok épülete most Tölgyesi Kúria néven vendéglátóhelyként funkcionál. A nagy történelmi múltra visszatekintő épületet egy nyugalmazott huszárkatona, Vitéz Szalay Bálint építtette 1896-ban feleségének, a lengyel származású Polczer Lizának, akit Rizának becézett. Az épület lakóházként működött, majd az az államosítás során az 1959-ben alakult Káptalantóti Termelőszövetkezet birtokába került, s itt tartották meg a megbeszéléseiket. Csak a pontosítás végett: a II. világháború után 2 napot adtak a Szalay családnak a kommunisták arra, hogy egy lovaskocsira való holmival elhagyják a lakhelyüket. A rendszerváltás után vendéglátóhelyként üzemelt rövid ideig, utána pedig közel 20 évig bezárta a kapuit, de 2018-ban Vincze Péternek köszönhetően ismét újjászületett az épület.

Váli PéterVáli Péter, forrás: VáliBor

Az Ágyús-dűlő az egész borvidék legmagasabb pontszámú dűlője. Régen egyébként Semillon-tetőnek hívták, mert közel 100 évvel ezelőtt ezzel a szőlőfajtával volt betelepítve. A Tóti-hegy déli oldalán 250 méter magasan található 1 hektáros területet több mint 10 éve vette meg Váli Péter. Az akkor bianca szőlőfajtával betelepített területre kéknyelűt, illetve beporzásra budai zöldet telepített Péter. Elmondása szerint azért, mert ha ez a terület Magyarország egyik legmagasabb pontszámú dűlője, mely a mádi Király-dűlőhöz hasonló szintű, akkor itt a kéknyelűnek kell lennie, ami Badacsony igazi zászlóshajója. Sokan óva intették ettől, mivel azt gondolták, hogy száraz lesz a szőlőfajtának a terület. Az innen származó kéknyelűvel elért számtalan elismerés mégis Váli Pétert igazolta. A borász már a kezdetektől organikusan műveli a területet, a kimagaslóan jó évjáratokban pedig Ágyús néven kéknyelű válogatást is készít erről a területről, mint például a 2019-es évjárat.

Váli Péter Ágyús-dűlő kéknyelű 2019

Illatában és ízében is egy vérbeli kéknyelű, nagyon koncentrált, sokrétű és gazdag bor. Aromajegyeiben virágok, sós citrusok, fehér húsú gyümölcsök, és jó mértékkel, gondosan adagolt fa. Váli Péter, elmondása szerint Kalla hordót használt, ami egy Jászberényi kádármester műhelyében készült: zempléni tölgy, ami legalább három évig lett szárítva. Kóstolva határozott, de finom savak, és tökéletes egyensúly jellemzi a bort, ami ízben hozza – még ha kicsivel moderáltabb formában is – az illatában tapasztalt jegyeket. Komoly, elegáns, koncentrált, izgalmas és széles bor, hosszantartó lecsengéssel. Komoly érlelési potenciállal rendelkezik, aki találkozik vele, raktározzon belőle pár palackkal. Csupán 1732 palack készült belőle.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Szepsy István, a mádi ikon

2020. április 16.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!