Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. december 27.

Pezsgés

post

A Bujdosó Pincészet történetéről, boraikról korábbi bejegyzések alkalmával ITT és ITT már ejtettem néhány szót, sőt, Bujdosó Ferenccel is készítettem néhány éve egy interjút. Aki még nem olvasta, az IDE kattintva megteheti most.

Érdemes megemlíteni, hogy Bujdosóék az országban az elsők között készítettek gyöngyözőbort, tradicionális pezsgőjük első évjárata pedig 2016-ban jelent meg. A második évjárat, a Bujdosó Blanc de Noirs 2018 idén debütált, s egyből aranyat szerzett a VinAgorán. Egyébként a család a Balaton és a vitorlázás szerelmese, Feri és Zsiga a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlásversenyek állandó résztvevője. Nyertek már Fehérszalagot, Pünkösdi Regattát, Félszigetkerülőt és Szüreti Regattát, 2017-ben és 2021-ben magyar bajnokok is lettek a 70-es cirkáló osztályban. 2020-ban pedig régi álmuk teljesült, amikor elsőként végeztek az ikonikus Kékszalagon. A hétköznapokat sokszor zárják a vízen, a helyi borászokkal pedig gyakran rendeznek fajtakóstolót a vitorlás fedélzetén.

Bujdosó Blanc de Noirs 2018

Amit a pezsgőről érdemes röviden tudni: tradicionális pezsgő, egészfürtös préselés, champagne-i technológia, 100% pinot noir. Kitöltve pirkadt árnyalatú szín fogad a pohárban, apró buborékok, de nem túl intenzív gyöngyözés. Érettebb, teltebb illatában fehér húsú gyümölcsök, és málnás-szamócás nüanszok. A hagyományos eljárással készített pezsgőkre jellemző kekszesség viszont csak minimálisan, leginkább a háttérben jelenik meg. Lendületes, kifejezetten élvezhető, jól elkészített korrekt pezsgő. Kóstolva szikár és markáns. Az illatában tapasztalt jegyek szájban is visszaköszönnek, amikhez társul némi érettebb alma, citrusosság, ribizli, lecsengésében pedig kis grapefruitos kesernye.  85 pont

(a pezsgőt a pincészettől kaptam kóstolásra)

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!