Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. október 25.

25 év kiemelkedő édes borai

post

Ahogyan egy korábbi írásban is említettem, negyed évszázados jubileumot ünnepelt a közelmúltban a Tarcalon található Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló. Az eseményen részt vett Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner is. Az ünnepségről és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok történetéről már ITT írtam bővebben, így most kizárólag a kastélyszálló egyik termében megtartott kóstolóra fókuszálnék röviden, aminek keretén belül több évjárat aszúja, illetve esszencia és aszúeszencia került felbontásra Sulyok Balázs borász vezényletével.   

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2016

Komoly kezdés. Halvány szín, friss, intenzív, enyhén hűvös illat fogad a pohárban. Fiatal és lendületes aszú, komoly mélységekkel, mely könnyedségre van hangolva. Aromajegyeit a kajszibarack, érett citrusok, méz jellemzik, amihez trópusi gyümölcsök és a hordós érlelésből származó finom fűszerek társulnak még. Kóstolva szép egyensúlyt mutat, a korty vibráló, tartalmas és selymes, sok citrussal díszítve. Lecsengése tiszta és hosszú. Modern felfogású, komplex aszú egy kiegyensúlyozott, de inkább hűvös évjáratból, amelyből már több izgalmas édesbort kóstoltam. 93 pont 

Gróf Degenfeld 5 puttonyos aszú 2004

A házasítás gerincét (84%) a furmint adja, a többi részét pedig a hárslevelű. Az alapanyag hordóban erjedt és itt is érlelődött 2 éven keresztül. Mély szín és illat, gombával, teával, aszalt sárgabarackkal, lekvárral, aranymazsolával és grillázzsal. Szájban krémes, de kevésbé tartalmas és összetett, főleg a korty közepe. 87 pont

Fotó: Németi Sándor

Gróf Degenfeld 6 puttonyos aszú 2013

100% furmint, teljesen új hordóban erjedt és érlelődött is, 197 gr maradékcukor, 8,1 sav, illetve közel 12% alkohol. Az aszú 2016-ban került palackozásra. Gyönyörű, kirobbanó illat fogad a pohárban: körte, birs, méz, sárgabarack, pici fával és gyógynövényes jegyekkel. Bár új hordóban erjedt és érlelődött is, ennek jelenléte finom és diszkrét. Akár a 2016-os 5 puttonyos aszú, ez a tétel is könnyedségre és frissességre van kalibrálva. Karakteres illat- és ízjegyek, elképesztő harmónia, gazdagság. Még nagyon fiatal, komoly érlelési potenciával rendelkezik. 94 pont 

Gróf Degenfeld 6 puttonyos aszú 2006

171 gr maradékcukor, 9,7 sav, 10,9 alkohol. A házasítást fele-fele arányban furmint és hárslevelű szőlőfajták alkotják. Szintén hordós erjedés és érlelés. Ez az aszú Rakaczki Gábor munkáját dicséri. Borostyán szín, aromajegyeiben tejkaramella, gomba, tea, szárított virágok, sárgabaracklekvár, aszalt citrusok. Izgalmas karakterű és szerkezetű aszú, eleven savakkal, édes jellegű fűszerekkel és trópusi gyümölcsökkel. 92 pont

Gróf Degenfeld Tokaji Aszúeszencia 2008

A 2013-as bortörvényt követően, mint termék, az aszúeszencia megszűnt. A 2008-as évjárat, az 1993, 1999, 2013 és 2017-es évekhez hasonlóan nagy aszús évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Diszkrétebb illatában narancsvirág, lekvárosság, aszalt gyümölcsök, mindez sok botritisszel. Egy újabb izgalmas és szép aszú, hosszú és gazdag lecsengéssel. Ami a paramétereit illeti: 212 gr maradékcukor, 11,3 sav, 8,4 alkohol. 92 pont

Fotó: Németi Sándor

Gróf Degenfeld Tokaji Eszencia 1999

2,6 alkohol, 12,4 sav, 563 gr maradékcukor. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok első natúreszenciája, mely majdnem 10 évig erjedt üvegballonban a pincében. A következő eszencia, ami a piacra kerül a 2017-es évjáratból lesz. Az eseményen stílusosan az eszencia kóstolásához készített kiskanálból szervírozták. Mivel szerettem volna inkább kiélvezni a pillanatot, letettem a tollat és a jegyzetfüzetemet is bezártam.

Borítókép: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor interjú
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje!

2020. szeptember 27.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!