Bor
post-authorNémeti Sándor
2017. október 22.

Barátkozz a világ boraival - Alves de Sousa Pincészet

post

Szeptember 1-én a Portugál Nagykövetség és a Fill the Winebox borkereskedés jóvoltából a neves portugál borászat, az Alves de Sousa pincészet magyarországi szakmai kóstolóján jártam. A Portugáliában kétszer (1999, 2006) is az év borászának választott Domingo Alves de Sousa borait lánya, Patrícia Alves de Sousa mutatta be. De még mielőtt rátérek a borászat rövid bevezetésére és a kóstolt borokra, szeretnék még két dologról ejteni néhány szót: ennyire professzionálisan összeállított, a sajtó részére készített anyagot ritkán látni magyar borkóstolókon. Sem papírt, sem tintát, sem információt nem spóroltak ki az anyagból, úgy, hogy - tisztelet a kivételnek -, ha kommunikációról és bemutatkozásról esik szó, még van bőven hová fejlődniük egyes borászatoknak és kommunikációs cégeknek Magyarországon. Másrészt a portugálok az elmúlt 20 évben körbejárták boraikkal a világot, borkóstolókat tartottak/tartanak világszerte, és Portugáliába csábítják a szakmát és a borkedvelőket is egyaránt. Nem mellesleg egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a helyi szőlőfajtákra. Egy szó, mint száz: sok a lemaradásunk és még sok munka vár ránk. De hogy egy elismert magyar borászat tulajdonosának szavaival éljek most: a bortéma egy igazi darázsfészek Magyarországon, sok a régi szamuráj, aki nem néz tovább a saját portájánál…

Alves de Sousa Pincészet

Alves de Sousa a Duoro borvidék nyugati részének, pontosabban a Baixa Corgonak egyik sztárjának számít, aki nemcsak otthon, hanem külföldön is komoly ismeretségnek örvend. Domingos Alves de Sousa 1949-ben, egy tradicionális szőlőművelő család harmadik generációjaként látta meg a napvilágot és bár egész gyermekkorát a szőlő és bor körül töltötte, a szülők elleni lázadás más szakma felé terelte: építőmérnöki diplomát szerzett és eltávolodott a családi birtoktól. Édesapja betegsége miatt viszont később visszatért és átvette a birtok irányítását. A szülők halála után a birtok két részre szakadt: Domingos a Quinta da Gaivosát választotta, nővéréhez pedig a családi otthont körülölelő Quinta das Caldas került. Míg utóbbi lassan szertefoszlott testvére kezében, a Gaivosa mintegy 20 hektáros területén hamar felpörögtek a dolgok. Domingos komoly átalakításokba kezdett, tőkét vont be és felújította a quinta épületeit és pincéjét. Domingos, aki korábban a Ferreiranak és más nagy cégeknek értékesített bort, 1987-ben hagyott fel teljesen az építőmérnöki pályával. Nehéz évek következtek Portugáliában, hiszen bort egyre nehezebben lehetett eladni, a termelési költségek pedig az egekbe szöktek. Domingos Alves de Sousa pontosan látta, hogy a bejáratott üzleti modell nem működik többé és változtatni kell: az addig „mellékterméknek” tartott száraz borokkal akart volna foglalkozni, de az ötleten túl ez jelentős szakmai változtatásokat követelt, így iskolapadba ült, kóstolt, utazott és megpróbált minél többet megtudni a borkészítés mesterségéről. Az első piacra dobott száraz tétel egy 1991-es fehérbor volt, amit még két vörös követett a következő évjáratból. Az elkészített borok jó visszhangra találtak és rövid időn belül az export piacok is megnyíltak előtte. Hogy semmit se bízzon a véletlenre, Domingos felkérte konzultánsnak az elismert borászt, Anselmo Mendest, akit 1997-ben az év portugál borászának választottak. Az Alves de Sousa területeit hat birtok, azaz quinta (Gaivosa, Vale da Raposa, Caldas, Estação, Aveleira, Oliveirinha) alkotja, összesen 130 hektáron gazdálkodnak, amelyről évente mintegy 300.000 palackot készítenek.

(felhasznált forrás: fillthewinebox.com)

Kóstolt Borok

Fehérek

Branco da Gaivosa 2016

Egyszerű felépítésű, izgalmaktól mentes korrekt bor, citrusokkal, kevés porossággal, virágokkal és fehér húsú gyümölcsökkel. A 8 hónapig finomseprős felkeverésnek köszönhetően a kortyban némi vajasság is tapasztalható. A pincészet elsősorban lazachoz, tőkehalhoz, csirkéhez és pulykához ajánlja, de én jól behűtve a tenger gyümölcseihez jobban el tudom képzelni.

Berço 2012

Kétségtelenül izgalmasabb az előző borhoz képest, illatában sárgadinnyével, szárított virágokkal, friss kamillával, körtével és érintésnyi zöld fűszerekkel. Szájban kissé lágy, a korty több dinamikát – főleg a közepénél - még bőven elbírna.

Vörösek

Vale da Raposa 2015

Touriga national, tinta roriz és tinta barroca szőlőfajták házasítása, kirobbanó gyümölcsösség, sok fűszer, eper és ibolya. Könnyed bor, kilógó alkohollal, a lecsengése kesernyés és árnyaltan nyers, ami nem válik a szépségére, de ettől függetlenül gasztronómiában jól hasznosítható bor.

Vale da Raposa Reserva 2014 

Komplexebb és sokkal több izgalmat tartogat, mint a 2015-ös sima testvére. Aromatikában viszont mélyebb, mint amit a korty rejteget számunkra. Fekete erdei gyümölcsök, szárított eper, leheletnyi rózsa, kóstolva pedig cigánymeggy, ropogós friss- és szárított cseresznye. Korrekt hétköznapi bor.

Vale de Raposa Touriga Nacional 2013

100% touriga nacional, ami arrafelé kevésbé szokványos összeállítás. Illatában szilva, áfonya és bors, melyeket körbeölel némi füstösség, virágosság és étcsoki. A korty ízvilága a fűszerességre épít, a tannin viszont szárít és a szerkezete is még fiatal.

Vale da Raposa Sousão 2013

Fajtabor, szüretelve október 15-én mely 15 hónapot pihent másodéves francia és portugál hordókban. Első szippantásra összetett bornak a képét sugallja, de van benne egy érdekes kettősség: friss és hűvös karakterű, érettebb, vastagabb árnyalatokkal. Meggymag, csokoládé, feketebors, menta, konyakos meggy. Mivel közben próbáltam néhány képet is készíteni, lemaradtam a kóstolással és már érkezett a következő bor… így már alig maradt időm rétegeinek boncolására.

Gaivosa Primeirios Anos 2013

Csokoládé, csokoládé és ismét csokoládé, kakaóval és áfonyával fűszerezve, melyeket a feketeszeder zár kontúrba. Fűszeres felhangok, sok gyümölcs és némi animalitás, szájban a korty lendületes, tanninszerkezete pedig finomra hangolt és cizellált.

Quinta da Gaivosa 2013

Gerincét a touriga franca, touriga nacional és a tinta cão alkotja. Csiszolt, remek struktúrával rendelkező bor, dekantálásra ajánlott. Rengeteg gyümölcs, szárított vörösáfonya és eukaliptuszos jegyek, selymes tanninok és jó savszerkezet. Jól megkomponált bor, kedvelem.

Alves de Sousa Reserva Pessoal 2008 

Hihetetlen komplexitás és elegancia, minden apró részlete a helyén van: struktúra, savak, tannin, az illat-és ízjegyei pedig harmóniát alkotnak egymással. Szilva, édes fűszerek, szárított gyümölcsök, narancs, bőrösség, szivar – közben úgy tud nagyformátumú lenni, hogy a lendületét egy percig sem veszíti el. Rokokó stílusú elegancia, mely nem a drámaiságával hívja fel a figyelmet, hanem az árnyaltan játékos szerkezetével.

Abandonado  2013

Több, mint 20 szőlőfajta házasítása, egy igazi remekmű folyékony formában. Különböző évjáratai annyi elismerést kaptak a szakmában, hogy a billentyűzetem is kikopna, mire leírnám most. Nem teszem, és borleírást sem közlök – ezt inni és elmélyülni kell. A borok közül az Abandonado és a Reserva Pessoal-t emelném ki. Ha valaki a pontokhoz ragaszkodik, akkor mindegyik erős 8 pontig jutott el a tízes skálámon.

Erősített borok

Caldas Porto White

Kóstoló társammal megállapítjuk, hogy picit a szamorodnihoz hasonlít. Frissen préselt alma és szőlő, sárgabarack, birs, reszelt alma, füge, fahéjas almás sütemény, mazsola, karamell, narancs. Érdekes tétel, de nekem bejön. Kóstolva a fahéj szemcsés szerkezete visszaköszön a kortyban is.

Caldas Tawny Special Reserve

Rendben van, de különös erényektől mentes, jól iható, bár kissé populárisra sikeredett erősített bor.

Quinta da Gaivosa 10 éves Tawny

Francia hordóban érlelve 10 éven keresztül. Édes fűszerek, karamell, narancslekvár, szegfűszeg, sokkal összetettebb és kifinomultabb az előző tawny-hoz képest.

Quinta da Gaivosa 20 éves Tawny

Leteszem a tollat, jegyzetelés helyett inkább szeretném élvezni ezt a rendkívülien izgalmas és elegáns 20 éves erősített bort. Ritkán iszom ilyen szép portóit. Ha valaki szivarozik, akkor egy Camacho American Barrel-Aged Robusto-t ajánlok hozzá. Tudom, hogy amerikai gyártású, de mivel a dohány egy részét bourbon hordókban érlelték, szerintem tökéletesen passzol az italhoz.

Alves de Sousa Porto Vintage 2009

Touriga nacional, touriga franca és sousão szőlőfajták felhasználásával elkészített évjáratos portói. Komoly tartalom és egyensúly, fűszerek, gyümölcsök, elsősorban szilva, szeder, amihez étcsokoládé is párosul. Még fiatal, szívem szerint csak néhány év múlva bontanám fel. Az erősített borok közül a 20 éves tawny-t emelném ki, de rögtön a nyomában van ez a 2009-es tétel is.

A pincészet borai elérhetőek a fillthewinebox.com webáruházban.

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

A Mátrai borvidék legjava

2024. február 08.
Hírek - programok
Gasztroturizmus
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!