Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. május 21.

Rakott padlizsán nápolyi módra

post

Ez a Campaniából származó rakott padlizsán (olasz nyelven Parmigiano Di Melanzane) változat a legnépszerűbb Olaszországon kívül. Gyorsan elkészül, nagyon laktató, elkészítéséhez pedig csupán pár alapanyag szükséges: padlizsán, olívaolaj, hagyma, bazsalikom, paradicsompüré, mozzarella (legjobb a fior di latte), valamint reszelt Parmigiano Reggiano sajt.

Parmigiana Di Melanzane, rakott padlizsán nápolyi módra

Hozzávalók:

  • 700 g padlizsán
  • 750 ml paradicsompüré
  • 400 g mozzarella, szeletelve
  • 100 g Parmigiano Reggiano, reszelve
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • bazsalikom levelek
  • extra szűz olívaolaj
  • bors

A rakott padlizsán elkészítése:

Mossuk meg a padlizsánt, egy késsel vágjuk hosszába nagyjából 1 cm vastag szeletekre. Szórjunk meg minden szeletet sóval, majd tegyük be egy szűrőedénybe kb. 30 percig. Miután lecsepegtettük, egy konyhai papírtörlő segítségével töröljük szárazra és forró olajban süssük aranybarnára. Vegyük ki, és itassuk le a felesleges olajat konyhai papírtörlővel.  

Miközben a padlizsán szeletek a szűrőedényben pihennek, készítsük el a paradicsommártást. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk meg a szeletekre vágott fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg, majd lassú tűzön forraljuk fel. Nagyjából 10 perc elteltével vegyük le a tűzről, majd tépkedjük bele a friss bazsalikomleveleket és keverjük össze.   

Egy tepsi aljára rácsurgatunk egy kevés olívaolajat, majd egyenletesen eloszlatunk benne néhány evőkanálnyi paradicsompürét. Erre jön egy réteg padlizsán, egy réteg felszeletelt fior di latte, kevés friss bazsalikomlevél, legvégén pedig megszórjuk a reszelt Parmigiano Reggiano-val. Addig ismételjük ezeket a rétegeket, amíg fel nem használjuk az összes hozzávalót. Az utolsó rétegre paradicsompüré kerüljön, amit jó sok reszelt Parmigiano Reggiano-val megszórunk.  Ha végeztünk, akkor a 200 fokos előmelegített sütőbe helyezzük kb 25 perce, vagy addig, amíg a felső réteg szépen megpirul. Tálalás előtt hagyjuk langyosra kihűlni.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!