Váli Péter Kéknyelű: a csend íze

Vannak olyan borok, amelyek ha kóstolja az ember történeteket mesélnek el: a tájról, az évjáratról, a történelemről, az emberről, aki készítette. A Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonos-borászának kéknyelűje pontosan ilyen bor. Nem kérkedik, nem akar rögtön a középpontba kerülni, sokkal inkább olyan, mint egy halk filozófiai gondolat, amely először csak súgja a mondanivalóját. De ha engedjük mesélni, akkor meghalljuk, milyen gondolatokat közvetít.
Kéknyelű, a történelem halk szava
A kéknyelű szőlőfajta a Balaton-felvidék különös öröksége. Egykori uralkodók, szerzetesek és földművesek közös múltja él benne, és persze a termőhelyé: a vulkanikus badacsonyi terroir. Váli Péter kéknyelűje Badacsonyörsön, egy kis családi birtokon születik, ahol minden kézzel, szeretettel és szívvel történik. A bor maga nem tolakodó, kis türelem és csend kell hozzá, cserébe megmutatja a fajta minden szépségét. Elegáns, kicsit szikár, mégis mély érzelmi tónusokat hordoz magában. Pontosan olyan, ahogy a Váli Birtok írja az oldalán: karakteres, letisztult, mely magában hordozza a borvidék egyéniségét, karakterét és egyedi mikroklímáját. Illat- és ízjegyei nem harsány szólamok, inkább szépen belesimulnak az egészbe.
Váli Péter Kéknyelű 2023
A bor egyensúlya, halk intenzitása, időt kérő karaktere mintha visszaterelne valamit az életünkből, amit elvesztettünk: a figyelmet. Ez a bor nem egy zajos, bulizós társalgás kísérője, hanem a mélyebb lélegzetvételű beszélgetéseké. Ha valaki csak egyedül szeretné kortyolni, akkor tegyen fel egy Wagner lemezt, és élvezze a zenét, a pillanatot. Én például húsvét alkalmával a magyar származású Sir Georg Solti vezényletével Wagner Parsifal-ját választottam. Ugyanolyan mély és lassú építkezésű, mint Váli Péter kéknyelű borának a finom ízrétegei: elsőre talán nem minden tárul fel, de ahogy telik az idő, úgy bontakozik ki a mélysége. Figyelni kell, kortyolgatni, és hagyni, hogy a bor és a zene közös nyelven beszéljen.