Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. augusztus 21.

SZÓLÓ Pince – Tango és társai

post

Hagyományteremtő szándékkal szinte napra pontosan, ugyanott, a Szent István Bazilika szomszédságában található Michelin-csillagos Costes Downtown étteremben mutatta be idén is a tállyai Szóló Pince a legfrissebb borait. Köztük a 2014-es Tango-t, melynek különlegessége, hogy flor alatt érlelődött, elkészítéséhez pedig az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya alatt érlelt vin jaune adta. A tavalyi alkalomhoz hasonlóan a pincészet tulajdonosai a mostani bemutatóhoz is választottak egy témát, így az Éless-házaspár, Tímea és Tamás, az oxidációra, azaz a bor és az oxigén kapcsolatára helyezték a hangsúlyt, segítségükre pedig Kató András, a Terroir Club vezetője volt. A borokhoz Pongrácz Péter az étterem head sommelier-je, és Tiago Sabarigo állították össze a kísérő falatokat.

Szóló Pince

Ahogyan már a múlt évi kóstolóról szóló beszámolóban is említettem, a tállyai gyökerekkel rendelkező Tímea 2009-ben kapott egy kis szőlőterületet, 2012-ben pedig férjével együtt kezdtek további szőlőterületeket vásárolni, majd 2014-ben palackoztak először borokat. Jelenleg 7 hektáron gazdálkodnak, a területeik főként Tállya körül találhatók és olyan dűlőkben vannak ültetvényeik, mint például a Dukát, Tökösmály, Bártfai, Hetény, Palota, Ötvenhold, Sípos, de Mád északkeleti részén, a Vilmány-dűlőben is rendelkeznek közel egy hektárral. Boraikkal a terület adottságait szeretnék megmutatni, és szinte mindent a természetre bíznak, kivéve az erjesztési hőmérsékletet. A szőlőben integrált gazdálkodást folytatnak és a lehető legkevesebb növényvédő szert alkalmaznak. Éless Tamás szerint a borkészítési folyamatokban a saját hozzájárulásunkat be kell illesztenünk, viszont ők csak akkor avatkoznak be, ha ezt szükségesnek látják. Boraikkal top-étteremben, többek között magyar és külföldi Michelin-csillagos étteremben találkozhatnak a fogyasztók.

Szóló Puro 2016

Kén hozzáadása nélkül, szűretlenül, derítetlenül lett letöltve, az alapanyag pedig a déli kitettségű, riolitos-bazaltos talajú Sipos-dűlőből származott, 60 éves tőkékről. A bor 2017 januárjában erjedt ki és májusban lett palackozva. Opálos megjelenés, enyhe fülledtség, illatában érett szőlő, kréta, citrusok, méhviasz, margarin, főtt zöldségek és déli gyümölcsök. Kóstolva szikár, picit cseres, az illatához képest viszont kevésbé összetett. Kóstolva érett golden alma, citrusok, lecsengésében só és kesernye. Tavaly írtam, hogy több maradékcukor szebbé és izgalmasabbá tudná varázsolni, ezt most is így gondolom. 85 pont

Szóló Frivolo 2017

A pincészet életében az első évjárat kivételével, a Frivolo minden évben elkészült. A 2017-es évjáratnál egészséges szőlőt használtak, a mustnál viszont hiperoxidációt alkalmaztak. 100% furmint a tállyai Hetény-és Sipos-dűlőből, szeptemberi szüret, egyszer lett csak kénezve (70 gr), decemberben derítették és március 9-én került palackba. Belépőszintű, könnyed, gyümölcsös és lendületes bor, visszafogottabb illattal, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, szőlővel, citrusokkal és friss savakkal. A 7,4 g/l maradékcukor pedig nagyon jól áll neki. Szerethető, kellemes és jó ivású bor, aminek simán kijár az 85 pont. (Készült 656 palackkal)

Ételpárosítás: burgonya saláta, újhagyma, alma

Szóló1945” 2017

Egész fürtös préselés, a mustot egy napig ülepítették, majd tartályba került. December 8-án derítették, egyszer kénezték (50 gr), majd március 9-én palackozták. Elegánsan visszafogott illatjegyek, törékeny és könnyed bor, selymes textúrával, de még nagyon fiatal. Illatához képest szájban picivel határozottabb, almával, őszibarackkal, és kevés fűszerrel. (100% furmint a Hetényi-és Tökösmály-dűlőből, készült 400 palackkal) 87 pont.

Ételpárosítás: kacsamáj roston, terrine, egres, briós

Szóló Parlando 2017

Ugyanazon technológiával készült, mint a 2016-os Puro, és 2018 március végén erjedt csak ki. Mélyebb tónusok, komolyabb és részletgazdagabb bor, krémességgel, sárga húsú gyümölcsökkel, naranccsal, körtével, gyógynövényekkel, szerencsedióval. Lecsengése hosszantartó, enyhén fanyar és sós. Erős 87 pont a jutalma.

Ételpárosítás: marinált fekete királyhal, uborka, avokádó

Szóló Thesis 2017

A borászat első dűlőszelektált száraz bora az Urágya-dűlőből. Az alapanyag szeptember végén lett szüretelve, az egészséges szőlők között pedig voltak botritiszes szemek is. A must egyharmada kifőzött hordóba, míg a maradék, tartályba került. Szikár bor, mely enyhe termálvizes és fémes illattal nyit a pohárban. Egres, zöldfűszerek, alma, erős citrusok, határozott savakkal, a végén pici kesernye és alkohol. 87pont alulról.

Ételpárosítás: gyöngytyúk comb, tárkony, pak choy

Szóló Tango 2014

Kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket, melyek szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, és úgy döntöttek, hogy inkább hosszú érlelésre szánják. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül. Enyhén oxidált illatjegyek, virágméz, szárított almaszirom, dió és érett citrusok, kóstolva feszes, és talán a frissebb palackozásnak köszönhetően még nem állt teljesen össze. 87 pont. (100% hárslevelű a Tökösmály-dűlűből, 260 palackkal készítve)

Ételpárosítás: rizottó dió, alma, kék sajt

Kis háttér-információ:

A világon három helyen készül flor alatt érleléssel bor: Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune), Spanyolországban a sherry egyes változatai, és Magyarországon a száraz szamorodni. A bor tetején képződő hártya (flor) erjesztőgombák segítségével alakul ki. Van, ahol rásegítenek a képződésére, a SZÓLÓ-nál erre nem volt szükség. A flor alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki, mivel az élesztők a borban oldott oxigént is felhasználják, a flor pedig korlátozza az újabb oxigénfelvételt.

(Az eseményen a Wineglass Communication meghívásából vettem részt, amit ezúton is köszönök.)

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!