Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2022. december 14.

Rangos díjat kapott Mészáros Gabriella

post

A világjárvány okozta két év kényszerszünet után, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt, december 12-én ismét megrendezésre került a Pannon Bormíves Céh tradicionális karácsonyi rendezvénye, a Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstoló.

Az idei év különlegessége, hogy a tagok nem csak a szűk baráti kört hívták meg az ünneplésre, hanem kinyitották a kapukat minden borszerető számára is. A Magyar Testnevelési Sporttudományi Egyetem Rendezvénytermében megtartott eseményen 33 borászat, több mint 100 kiváló borát lehetett megkóstolni, a hangulatról pedig a Vagabond Trió gondoskodott egész este. Az est fénypontja a Bussay-díj átadása volt. Dr. Lőrincz György, a Pannon Bormíves Céh elnöke, illetve az egerszalóki St. Andrea pincészet tulajdonosa-borásza, mint azt már korábban elmondta, nagyon várta az eseményt. Számára különösen fontos ez az ünnepi alkalom, mert ilyenkor alkalma van találkozni a borszerető közönséggel, márpedig a személyes találkozásra az utóbbi időkben egyre ritkábban adódott alkalom.

A nagy presztízsű családi pincészeteket tömörítő Pannon Bormíves Céh több mint húsz évvel ezelőtt, tíz nagy tekintélyű családi pincészet által került megalapításra, azzal a céllal, hogy a legmagasabb minőségű borok készítésével egy közösségként támogassák a magyar bortermelés és borkultúra felelősségteljes növekedését és fenntarthatóságát. Ahogyan a Pannon Bormíves Céh saját online felületén is olvasható, teszik ezt minőségű magyar boraikkal, rendezvényeikkel, kiegészítő, a borturizmust segítő szolgáltatásaikkal, s azzal, hogy a fogyasztóknak, borkedvelőknek betekintést engednek a borászati munkafolyamatokba, a szőlőtelepítéstől egészen a borkészítésig.

A Pannon Bormíves Céh tagjai, forrás: Pannon Bormíves Céh Facebook 

Célkitűzésként a tagok belföldön és nemzetközi szinten szeretnék méltó hírét vinni a magyar borok, borvidékek és borászatok erejének. Lobbizni a tisztességtelen piaci verseny ellen a borászati iparágban, a helyi termelők és kisgazdák előtérbe helyezésével.  Továbbá díjazni és elismerni a magyar borkultúra fejlesztésében részt vevő személyek tevékenységét, támogatni a kisüzemi bortermelést, ugyanakkor a hagyományos bortermelési megoldások mellett ösztönözni az innovációs módszerek kidolgozását is. Óvni, tiszteletben tartani, megőrizni a helyi szőlőfajtákat és népszerűsíteni az ezekből készülő házasításokat és fajtaborokat.

A 2013-ban alapított, majd egy évre rá dr. Bussay László halálát követően Bussay László Díjra átnevezett díj a Pannon Bormíves Céh által megfogalmazott köszönet a magyar szőlő- és borkultúráért vállalt áldozatos munkát végző személyek részére.

Idén dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a hazai borélet legismertebb és legelismertebb személyisége, a hazai borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője kapta a Bussay László Díjat.

A vele készített interjúmat ITT lehet elolvasni.

A Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón dr. Lőrincz György és Takler András meghívásának köszönhetően vettem részt.

Borítókép: dr. Mészáros Gabriella

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor-étel párosítás

Kacsamell színes céklával

2020. november 23.
Bor teszt-értékelés
Gasztroturizmus
Bor teszt-értékelés

Breitenbach Pince Zéta 2018

2019. november 09.

Küldj egy üzenetet!