Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. december 28.

Ujvári Vivien: A Szent György-hegy egy csodás hely

post

Ujvári Vivien családja közel 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen, ahol egy öreg tőkékből álló szőlőterületet művelnek. A Barta Pince főborászaként is ismert Ujvári Vivien bejárta a világot Amerikától Ausztráliáig, s bár a családi örökségnek köszönhetően a szőlő és a természet már kiskora óta meghatározó szerepet játszott az életében, fiatalon nem borász pályafutásról álmodozott. A mini sorozat újabb részében most Vivient kértem meg arra, hogy foglalja röviden össze milyen volt a 2021-es év az UJVÁRI pincészet számára.

„A Szent György-hegy egy csodás hely olaszrizling és szürkebarát művelésére. Családunk szüretről szüretre hisz benne, hogy az ükapám nem választhatott volna jobb helyet szőlőművelésre. Köszönhetően neki, lehetőségünk van a Csendár-dűlőből olyan bort készíteni, ami hűen tükrözi az évjáratok sajátosságait.” – mondta Ujvári Vivien.

Vivien szerint a legfontosabb mindig az anyatermészet. Folytatva gondolatait elmondta, hogy 2021 kezdetét a csapadékmentes hónapok jellemezték, a tél enyhe volt. A kíméletes tőkénként átgondolt metszést február közepére fejezték be. A tavasz eleje didergősen indult, a hideg miatt a rügyfakadás hetekkel csúszott el. A talaj mindvégig száraz maradt, kezdett kiszikkadni, a hajtásnövekedés nagyon lassan kezdődött. 65 évnél is idősebb tőkék sorai alkotják a szőlőterületeiket, ezért minden évben tőkepótlás van. Májusban rakták el az ültetvényben az előző évben ‘kiment’ tőkéket, pontosabban 120 szál oltványt. Céljaik közé tartozott ebben a tenyészidőszakban is egy jó szüret alapjainak megteremtése mellett a szőlőterület állapotának megőrzése.

A szárazság folytatódott, május végén kaszálták először a sorközt. A szőlő ugyan egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását, mégis szerencsésnek érezték magukat, hiszen a talaj szárazsága ellenére a fürtök később szépen fejlődtek. Az idős szőlőnövénynek elég mélyen volt a gyökere ahhoz, hogy fel tudja venni a számára szükséges tápanyagot és ne csak az egész tenyészidőszakban lehulló összesen kétheti csapadékot használja. „Szeptember 16-án szüreteltük a szürkebarát, 30-án pedig az olaszrizling tőkéket. Gyönyörű, egészséges, magas mustfokú szőlőfürtöket adott nekünk idén a természet, szép savgerinccel. Hálásak vagyunk a borok fineszességéért és a hosszú érlelhetőségért.” – zárta gondolatait Ujvári Vivien.

Fotó: UJVÁRI Pince Facebook

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Pezsgő Tokajból

2020. február 13.
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.
Gasztronómia

Vodkás penne

2024. február 23.

Küldj egy üzenetet!