Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2018. október 08.

Villány köszönti az Újvilágot

post

A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.

A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be. A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

Classicus

  • Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016

  • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016

  • Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015

Premium

  • Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015

  • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015

  • Stier Pincészet Villányi Franc 2015

  • Ruppert Borház Villányi Franc 2013

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012

  • Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012

Super Premium

  • Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015

  • Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015

  • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015

A délelőtti szekcióban a villányi borok kóstolása mellett két előadást hallgathatnak meg: A helyi ÉRTÉK! - Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.) és Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.). Délután az Újvilágra helyeződik át a hangsúlyi, a cabernet franc a nagyvilágban betöltött szerepére világítanak rá 3 előadással és kóstolóval: A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából (Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia), Chile, a sokszínűség kincsesládája - a Cabernet Franc három meglepő arca. (Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines - Chile) és Cabernet franc-ok Dél-Afrikából (Peter McCombie MW). A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 16.900 Ft. (jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges.)

Franc&Franc Kóstolónap

2018. november 24-én, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat. A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet a Kúria Borétteremben; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon november 22-ig lehetséges, amelynek ára 18.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi linken érhető el:

https://villanyiborvidek.hu/hu/franc-franc-2018

 

Ez is érdekelhet

Bor

Wachau legjobb rizlingje

2024. március 18.
Gasztronómia

Habkönnyű citromos pite

2021. február 23.
Bor egyéb

Édes szamorodni kisokos

2021. július 17.
Recept

New York sajttorta

2015. december 21.
Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Kabar 2018

2020. január 11.
Borturizmus
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!