Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2018. október 08.

Villány köszönti az Újvilágot

post

A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is kóstolhat majd az időben regisztráló publikum.

A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatják meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint brit Master of Wine mutatja be. A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

Classicus

 • Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016

 • Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016

 • Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015

Premium

 • Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015

 • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015

 • Stier Pincészet Villányi Franc 2015

 • Ruppert Borház Villányi Franc 2013

 • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012

 • Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012

Super Premium

 • Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015

 • Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015

 • Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015

A délelőtti szekcióban a villányi borok kóstolása mellett két előadást hallgathatnak meg: A helyi ÉRTÉK! - Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei. (Pauli Zoltán, Pauli Consulting Kft.) és Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc (Ruppert Ignác ügyvezető igazgató, Cellarius Kft.). Délután az Újvilágra helyeződik át a hangsúlyi, a cabernet franc a nagyvilágban betöltött szerepére világítanak rá 3 előadással és kóstolóval: A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából (Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia), Chile, a sokszínűség kincsesládája - a Cabernet Franc három meglepő arca. (Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines - Chile) és Cabernet franc-ok Dél-Afrikából (Peter McCombie MW). A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 16.900 Ft. (jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges.)

Franc&Franc Kóstolónap

2018. november 24-én, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek, akik szintén bemutatják cabernet franc boraikat. A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet a Kúria Borétteremben; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon november 22-ig lehetséges, amelynek ára 18.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi linken érhető el:

https://villanyiborvidek.hu/hu/franc-franc-2018

 

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia egyéb
Gasztronómia

Pesto genovai módra

2024. február 14.
Bor teszt-értékelés

Bujdosó trió

2021. december 03.

Küldj egy üzenetet!