Csokoládés babka, az ünnepi kalács
Ha valami különlegeset szeretnétek készíteni, akkor ez az elvileg Lengyelországból származó tradicionális, csavart kalács tökéletes választás. A babka jellegzetes külsejének és kitűnő variálhatóságának köszönhetően ma már az egész világon ismert és kedvelt sütemény. Ebben a változatban, amelynek receptjét itt találtam meg, a melengetően fűszeres fahéj és a finom csokoládé váltakozik a puha tésztarétegekkel.
Csokoládés babka
Hozzávalók:
A tésztához
- 3 evőkanál meleg víz
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál szárított élesztő
- 150 ml langyos tej
- 3 nagyméretű tojás
- 50 g sótlan vaj, olvasztva és szobahőmérsékletűre hűtve
- 440 g finomliszt
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál habtejszín
A töltelékhez
- 100 g étcsokoládé, feldarabolva (Lindt EXCELLENCE 70%-os étcsokoládé)
- 40 g dió, megpucolva, felezve
- 65 g cukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 65 g sótlan vaj, szobahőmérsékletű
Elkészítési mód:
Vajazzunk ki és béleljünk ki sütőpapírral két, egyenként 23x13 cm-es kenyérformát úgy, hogy a sütőpapír lógjon túl a sütőforma szélein. Egy keverőtálban körülbelül 8-10 perc alatt futtassuk fel az instant élesztőt a vízzel és egy teáskanál cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, a két tojást és az olvasztott vajat.
Egy másik tálban keverjük csomómentesre a lisztet a maradék cukorral és a sóval, majd adjuk a tojásos keverékhez, és egy dagasztóhoroggal felszerelt robotgéppel, vagy akár kézzel addig dagasszuk a tésztát, amíg sima, rugalmas felülete nem lesz és teljesen elválik a tál oldalától is. Helyezzük a tésztát egy kivajazott tálba, takarjuk le frissen tartó fóliával, és kelesszük körülbelül egy órán át, amíg kétszeresére nő.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Ehhez aprítsuk durvára a csokoládét és a diót a cukorral és a fahéjjal együtt. Adjuk a keverékhez a szobahőmérsékletű, puha vajat, és alaposan keverjük össze.
Egy vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki a megkelt tésztát (kb. 38x28 cm-es lappá), majd egy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk el rajta a vajas krémet úgy, hogy a széleknél 1-1 cm szabadon maradjon. Tekerjük fel szorosan a tésztát a hosszabb oldal felől, majd a tekercset vágjuk két egyenlő részre. Az így kapott tekercseket vágjuk félbe hosszában egy éles kés segítségével.
Tegyünk egymás mellé két, hosszában félbevágott tekercset a vágási felületükkel felfelé. Csípjük össze a felső végüket, majd tekerjük a két részt egymás körül úgy, hogy a vágási felület végig felfelé nézzen. A rétegek így végig láthatóak maradnak, ez kölcsönzi a süteménynek a jellegzetes és dekoratív réteges szerkezetet. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a másik két féllel is.
Az így elkészült, két babkát helyezzük az előzőleg előkészített formákba, takarjuk le, és kelesszük további 35-40 percig, amíg teljesen kitöltik a formát, és tetejük a forma széléig dagad. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, hőlégkeverésen 170 fokra. Keverjük el a maradék 1 db tojást a tejszínnel, és kenjük le alaposan a két babka felületét, hogy szép fényesre sülhessenek.
Helyezzük a babkákat a sütő középső szintjére, és süssük körülbelül 30 percig, amíg felületük aranybarna nem lesz. Sülés után hagyjuk őket a formában 10 percig, majd borítsuk ki őket egy hűtőrácsra, ahol teljesen kihűlhetnek. Ha teljesen kihűltek már tudjuk szeletelni és tálalni.
Borítókép: Lindt Facebook