Laurel Étterem: Vegán recept nem csak vegánoknak
Mede Ádámmal, a Laurel Étterem fiatal séfjével, aki eddig már több Michelin-csillagos magyar étteremben is megfordult, múltkor már találkoztatok egy interjúm által az oldalon (ITT olvasható). Most szeretném megosztani veletek egy vegán fogásának a receptjét, amihez szokásosan párosítottam egy bort.
Endívia, homoktövis, kakaóbab
-
2 db endívia
-
5 dl olívaolaj
-
10 g só
-
20 g cukor
Az endíviákat elfelezzük, kevés sóval és cukorral kibélelt tepsire helyezzük a vágási felülettel lefelé. A sütőt előmelegítjük 180 C-ig és 8-10 percig sütjük légkeveréssel.
Endívia szelet
-
1 db endívia
-
Jeges víz
Mandolin szeletelőn hajszálvékony szeletekre vágjuk, majd jeges vízben tartjuk tálalásig.
Homoktövis gél
-
300 g homoktövis juice
-
300 g narancs juice
-
150 g cukor
-
6 g agar-agar
A juice-okat felforraljuk, majd hozzáadjuk az agar-agart. Még pár percig forraljuk, közben ellenőrizzük, hogy mennyire sűrűsödik be. A végén átszűrjük finom szűrőn, hűtjük dermesztésig, majd addig mixeljük, míg lágy gél állagot nem kapunk. Ha ez megtörtént, ismét átszűrjük és habzsákba töltjük. Tálalásnál kakaóbabot reszelünk, illetve törünk a fogásra.
Borajánlat
Bott Frigyes Zöldveltelini 2017
[caption id="attachment_15006" align="alignnone" width="1366"] Bott Frigyes Zöldveltelini 2017[/caption]
Bott Frigyes közel tíz hektár szőlőterületet művel a Garam-mentén, 250 méter tengerszint feletti magasságban. Nagyon jó gasztrobor, mely zamatosságával, kis gyógynövényességével és szép savaival remek választás.
Recept: Mede Ádám - Laurel Étterem Budapest
Borajánlat: Németi Sándor
Képek: Wine Flow – Horpáczi Dávid