Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. július 28.

Mézes-chilis sült garnéla jázminrizzsel

post

Ha valami igazán különlegesre vágysz, ami gyorsan elkészíthető és finom is, akkor ez a mézes-chilis sült garnéla tökéletes választás. Az édes méz és a pikáns chili tökéletes egyensúlyban hozzák ki a garnéla természetes ízét. Ez az ázsiai ihletésű fogás ideális könnyű vacsorának, de akár vendégváró különlegességként is megállja a helyét. És hogy az élmény teljes legyen, mellé egy kiváló ár-érték arányú neszmélyi rozét ajánlok.

Mézes-chilis sült garnéla recept

Hozzávalók:

Garnélához:

  • 600 g tisztított garnéla
  • 4 ek méz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek lime- vagy citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 2 tk friss reszelt gyömbér (opcionális)
  • 2 tk chiliszósz vagy chilipehely (ízlés szerint)
  • 2 ek olívaolaj

Körethez:

  • 300 g jázmin rizs
  • 200 g kukoricaszem (főtt vagy konzerv)
  • 4-5 szál újhagyma (csak a zöld része, vékonyra karikázva)
  • 200 g koktélparadicsom
  • Só, bors
  • Kevés olívaolaj a sütéshez

A mézes-chilis sült garnéla elkészítése:

Keverjük össze a mézet, szójaszószt, lime-levet, reszelt fokhagymát, gyömbért és chilit, majd forgassuk bele a garnélákat, és hagyjuk állni nagyjából 20 percet. Közben kezdjük elkészíteni a köretet. Ehhez főzzük meg a rizst sós vízben, majd keverjük hozzá a kukoricát és az újhagymát, és tegyük félre.

Következő lépésként vágjuk félbe a koktélparadicsomokat, sózzuk és borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, majd süssük 200 fokos előmelegített sütőben kb. 10 percig.

Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és süssük meg a pácolt garnélákat 2-3 perc alatt oldalanként, amíg szép pirosak és enyhén ropogósak lesznek. A páclevet is ráönthetjük a végén, hogy besűrűsödjön és bevonja a garnélát. Tálalásnál a rizses kukoricára tegyük a sült paradicsomokat, majd a forró mézes-chilis garnélákat és díszítsük friss újhagymával.

Borajánlat:

Hilltop Pinot Noir Rosé 2024

Hilltop rozé

A kifinomult, ámbár szeszélyes, Franciaországból, pontosabban Burgundiából származó pinot noir szőlőfajta rozéban is kiváló. Titka nem más, mint a jó termőhely és a megfelelő szüreti időpont. Világszerte az eleganciát, kifinomultságot és az érzékenységet társítják hozzá, nem véletlen, hogy különösen kedvelt alapanyaga nemcsak vörösboroknak, hanem a minőségi rozéboroknak is. Az egyik legismertebb hazai pincészet, a Hilltop Borbirtok évek óta készít tiszta, gyümölcsös és jól iható borokat, többek között pinot noir fajtából rozét is. Friss, könnyed, gyümölcsös, karakteres és elegáns rozé, kiegyensúlyozott savakkal. Hidegen fogyasztva ideális aperitif, nyári grillezésekhez vagy saláták mellé is jól illik, akárcsak ehhez a fogáshoz.

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia

Görögdinnyés fetás saláta

2024. július 04.

Küldj egy üzenetet!