Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2021. december 19.

Élményre töltve

post

A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki - legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá.

Az év legnagyobb ünnepére voltaképpen 364 napon át készülünk - ahogy közeledik, egyre nagyobb erőbedobással. Mert abba az egy estébe, vagy tágabban értelmezve három napba nem csúszhat hiba. A káposzta legyen pont kellemesen savanyú, a bejgli ne törjön, hanem omoljon a szánkban, a hal nem lehet szálkás, és igen: a bor, amivel áldomást mondunk, legyen olyan kerek, mint az alkalom, amit megszentel! Hiszen nemcsak leöblítjük vele az ünnepi falatokat, hanem - a menü részeként - gasztroélménnyé emeli az étkezést is. Nem beszélve arról, hogy az elegánsan előkészített palack a csilingelő poharakkal a teríték éke, egy-egy kellő gondossággal megválasztott tétel pedig olyan ajándék lehet, ami igazi örömet adhat akár egy borértőnek is.

Ha a menühöz keresünk

Arra a kérdésre, hogy milyen borokkal szerelkezzünk fel az ünnepekre, a legjobb válasz az, hogy mindennel. Egyrészt azért érdemes felvonultatni a teljes repertoárt, mert ahány ember, annyiféle ízlés találkozik majd az asztalnál. Másrészt pedig azért, mert a különféle fogások is különféle borok mellett érvényesülnek igazán. A rántott hal például egy könnyű fehérbor, míg a halászlé egy vörös társaságában érzi igazán jól magát. A töltött káposzta már egy kicsit testesebb fehérekkel találja meg a hangot, a szárnyasok a könnyedebb fehéret szeretik, a desszert édességét pedig az édes és fűszeres tónusok emelik ki igazán. Tehát, akár egy borkóstoló alkalmával, szép sorban végigmegyünk a tételeken, hogy aztán az ünnepi koccintás alkalmával már mindenki a kedvencére emelhesse a poharát.

Ha ajándékba szánjuk

A bor, mint ajándék jó választás lehet akkor, ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat: leendő após, főnök, kolléga esetében; és kifejezetten telitalálat, ha pontosan tudjuk, hogy akinek szánjuk, él-hal a szép tételekért. Bár semmi sincs kőbe vésve, a választásnál iránytűként szolgálhat, hogy a hölgyek általában a könnyű, gyümölcsös és illatos tételek rajongói, míg a férfiak a karakteresebb, testesebb borok mellett teszik le a voksukat. Érdemes keresni a kedvenceket: a megajándékozottét vagy a sajátunkat, ezek híján a borszaküzlet szakemberének ajánlását. Fontos, hogy ha minőségi tételek között keresgélünk, akkor nem tudunk tévedni: egy jó bor mindenhol nagy megbecsülésnek örvend, és alig várja azt a jeles alkalmat, ahol megcsillogtathatja „tehetségét”. Nem is véletlen, hogy pontosan ezek a féltve őrzött palackok azok, amik aztán karácsonykor előkerülnek, hogy feltegyék az (ünnep)i-re a pontot.

A Hilltop ajánlata:

Kamocsay díszdobozos Prémium válogatás

Kamocsay Prémium Merlot

Kamocsay Ihlet Cuvée 2020

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia

Crostata di fichi

2019. október 04.
Utazás

A „magyar Toscana”

2021. március 07.
Bor egyéb
Hírek - programok
Bor interjú
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!