Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2018. május 29.

Óriási siker: Platinaérmet kapott a Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgője

post

Idén közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a legnagyobb borversenyként ismert DWWA 2018-ra. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott. Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen.

A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés, idén 61 országból, összesen 16 903 bort és pezsgőt zsűriztek. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt, az eredményeket most publikálták a Decanter oldalán.

A Kreinbacher Prestige Brut 97 ponttal jutott a második fordulóba, ahol platinával díjazták. A tavalyi siker és az akkori meglepően erős 95 pontos eredmény után a somlói Birtoknak másodjára is sikerült az aranyéremesekhez képest szintet lépnie, ezúttal még magasabb pontszámmal. A pezsgők mezőnyében mindössze 11 platina született, ezek között szerepel például a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires. Ráadásként a Kreinbacher Brut Classic pezsgőjével egy ezüstöt is elhozott (90 pont).

Legkiválóbb tételük, a Prestige Brut tradicionális módon, palackos erjesztéssel és érleléssel készül. A fő szőlőfajta a furmint, amelyet a chardonnay egészít ki, a házasítást minimum 24 hónapig érlelik seprőn.

„A hihetetlen magas pontszám mögött elkötelezett csapatmunka áll. Az újabb platina és az ezüst fontos megerősítés számunkra, hogy érdemes nemzetközi mezőnyben és szakértők előtt megmutatni, hol tartunk most és milyen célt tűztünk ki magunk elé. Ebben az eredményben ugyanúgy benne van a furmint és chardonnay összhangja, ahogy a somlói termőhely és eddigi tapasztalataink a tradicionális pezsgőkészítésben.” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán (ITT olvasható egy interjúm Prisztavok Zoltánnal), a Kreinbacher Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

További három platinaérmet is elnyert a világversenyen Magyarország: a Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata és a Figula Köves 2016-ból egyaránt platinát és 97 pontot kapott. Tokajban négy aranyérem is született. A somlói borvidékről a Tornai Pincészet Top Selection Grófi Juhfark 2016-os évjárata ezüsttel (90 pont), a Kreinbacher Juhfark Selection 2015 bronzéremmel szerepel a díjazottak között (87 pont).

Champagne-i sikerek

A Kreinbacher Birtok egy champagne-i termelő és három neves ház forgalmazójaként is szeretné megmutatni, hogy mire képes a Méthode Traditionnelle a világhírű francia borvidéken. Válogatásukban a pezsgővilág csúcsát képviselő tételek szerepelnek, amelyek közül a legnagyobb sikert most a Piper-Heidsieck aratta a DWWA-n. Rare Millésime 2002 prestige cuvée-jükkel a Best in Show díj egyikét érdemelték ki (98 ponttal), emellett Vintage Brut 2008 tételük platinát kapott, a Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2004 szintén a platinaérmesek között szerepel (mindkettő 97 ponttal). A Charles Heidsieck ezen túl négy további ezüstöt kapott Brut Réserve, Brut Réserve Rosé és két évjáratos champagne-ukra.

A versenyről

A zsűrielnökség idén négytagúra bűvült, Sarah Jane Evans MW, Michael Hill Smith MW és Gerard Basset MS, MW-hoz csatlakozott Andrew Jefford a Decatertől. A regionális zsűripanelt Caroline Gilby Master of Wine vezette, aki több mint húsz éve kóstolja a régió, ezen belül Magyarország borait is és a kezdetektől bírál a Decanter World Wine Awards-on. Az okleveleket a tradíció szerint Steven Spurrier, a díj társalapítója írta alá.

Fotó: Barbay Csaba

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia
Bor interjú
Recept
Gasztroturizmus
Recept
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!