A hónap felfedezettje: Tokaj Portius Pincészet
Januárban egy előkelő ünnepség keretén belül bukkantam rá a felszolgált borok között a számomra eddig ismeretlen Tokaj Portius pincészet egyik aszújára. A körülmények miatt sajnos csak ezt a képet sikerült a telefonom segítségével készítenem. Következő nap viszont rákeresve a pincészet honlapjára megtudtam, hogy a Tokaj Portius borait a kertész mérnök és szőlész-borász szakmérnöki diplomával rendelkező Hörcsik Richard készíti, aki a borkészítés gyakorlati alapjait a Tokaji borvidék egyik meghatározó borászatánál sajátította el. Első évjáratú borát pedig 2005-ben késztette el. A honlapon olvasható információk szerint a Gombos-hegyi pincesoron található Tokaj Portius Pincészet jelenleg 5 hektár szőlőterülettel rendelkezik, Tolcsván illetve Sárospatak határában, 3 különböző dűlőben: Kincsem, Király-hegy és Kő'csere. Aki kíváncsi, hogy miért éppen Portius a nevük, annak érdemes felkeresnie a pincészet honlapját, ITT.
Magára az aszúra visszatérve, maradjunk annyiban, hogy egy ilyen ünnepségen nem illik előkapni a jegyzetfüzetet és borszakértősdit játszani a társaságban. Viszont a Kincsem-dűlő 100% hárslevelű terméséből készült aszú a maga egyensúlyával, gyümölcsösségével, intenzitásával és komplexitásával levett a lábamról. Nyilván nem ártana egyszer nyugodtabb körülmények között visszakóstolni, de addig nálam marad a stabil 91 pont. Ha minden igaz, 2 évet pihent 220 literes zempléni tölgyfahordóban. Egy újabb példa, hogy miért kedvelem a 2013-as évjáratot Tokaj-Hegyalján.