Lazacos-spárgás quiche házi tönkölybúza tésztával

Ha valami igazán különlegesre, de mégis egyszerűre vágysz, ami gyorsan elkészül, laktató és finom is, akkor ez a lazacos-spárgás quiche tökéletes választás. Tálaljátok langyosan vagy hidegen, friss zöldsalátával.
Lazacos-spárgás quiche recept
Hozzávalók (26 cm-es quiche formához):
A tésztához
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 125 g hideg vaj, felkockázva
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2–3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
- 200 g friss vagy füstölt lazac (felkockázva)
- 200 g zöld spárga (vége letörve, darabolva)
- 2 kisebb lilahagyma
- 3 tojás
- 200 ml tejszín (vagy creme fraiche)
- 100 ml tej
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- friss kapor vagy petrezselyem (opcionális)
A lazacos-spárgás quiche elkészítése:
A tészta elkészítéséhez szitáljuk egy tálba a lisztet és a sót, adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk morzsás állagúra. Adjuk hozzá a tojást, illetve annyi hideg vizet, amennyitől összeáll a tészta. Formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.
Közben álljunk neki a töltelék előkészítéséhez. Ehhez a spárgát enyhén sós vízben pár percig blansírozzuk, és tegyük hideg vízbe, hogy megőrizze élénk zöld színét. A szeletekre vágott lilahagymát olívaolajon 2-3 percig pároljuk meg, hogy megpuhuljon. A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a tejet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint adjunk hozzá apróra vágott petrezselymet.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, lisztezett felületen nyújtsuk ki, és simítsuk a kivajazott formába. A tésztát szurkáljuk meg villával és 180 fokos előmelegített sütőben 10 percig süssük elő, majd tegyük hozzá a lazacot, a spárgát és a párolt lilahagymát. Öntsük rá a tojásos-tejszínes keveréket, és tegyük vissza a sütőbe kb. 30-35 percre, amíg a teteje aranybarnára sül, és a közepe is megszilárdul. Tálaljuk langyosan vagy hidegen, friss zöldsalátával.
Borajánlat:
Trifecta Bátori Hárslevelű 2017
A közel ötszáz éves történelmi múlttal rendelkező, a Szántó és Tállya határán lévő abaújszántói Báthori-dűlő története a Thurzó családdal kezdődött, nevét pedig ecsedi Báthori András országbíró után kapta, aki Lőcse városától szerezte vissza 1543-ban örökségét. A Nyárády család ebben a kiváló dűlőben 0,6 hektáron gazdálkodik két szőlőfajtával: hárslevelűvel, amely az ültetvénynek a 90%-át teszi ki, illetve furminttal. A 2017-es évjáratú Báthory Hárslevelű tétel egy telt, finom, izgalmas és komoly beltartalommal rendelkező bor, mely illatában és ízjegyeiben szépen visszatükrözi a terület karakterét. Kiváló kísérője ennek a lazacos-spárgás quiche fogásnak.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unspalsh