Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. február 23.

Vodkás penne

post

Az elvileg amerikai-olasz eredetű vodkás penne egyszerűen elkészíthető, a hozzávaló alapanyagokat pedig egyszerűen be lehet szerezni. Friss vagy konzerv paradicsom is jó hozzá, amit tetszés szerint apríthatunk, vodka helyett pedig használhatunk akár grappát is. De ha magyaros csavart akarunk adni hozzá, vodka vagy grappa helyett nyugodtan mehet hozzá pálinka. A recept alapja az olasz-amerikai konyhára specializálódott híres séf, televíziós műsorvezető, író és étterem tulajdonos Lidia Giulianna Matticchio Bastianich tollából származik.

Vodkás penne recept

Hozzávalók:

  • 1 db paradicsomkonzerv (400 g)
  • 450 g penne rigate
  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 10 gerezd fokhagyma, meghámozva
  • chilipaprika
  • 1/4 csésze vodka
  • 1/2 csésze tejszín
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 3/4 csésze frissen reszelt Parmigiano Reggiano (+ ízlés szerint, amit a tetejére reszelünk)

A penne elkészítése

A paradicsomot tetszés szerinti nagyságúra vágjuk. A pennét forrásban lévő sós vízben al dente-re főzzük, ez nagyjából 8-10 perc. Közben elkészítjük a tejszínes-paradicsomos szószt. Ehhez a fokhagymagerezdeket egy kés segítségével összenyomjuk, majd beledobjuk 2 percre a forró olajba, amíg a fokhagyma enyhén megpirul. Következő lépésként adjuk hozzá a paradicsomot, ízlés szerint sót és egy kis apróra vágott chilipaprikát, és hagyjuk néhány percig a serpenyőben. Nagyjából 5 perc elteltével öntsük fel a vodkával, majd csökkentsük a láng mértékét. Addig hagyjuk kisebb fokozatú lángon, míg a tészta elkészül, illetve ezt leszűrjük. Vegyük ki a fokhagymagerezdeket a szószból, öntsük fel a tejszínnel és adjunk hozzá 2 evőkanál olajat. Keverjük össze, adjuk hozzá a tésztát, szórjuk meg a petrezselyemmel, alaposan keverjük össze, és hagyjuk még a tűzön néhány percig.  Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sajt háromnegyedét és ismét keverjük össze. Egyes receptek szerint adhatunk még hozzá sült szalonnát vagy kolbászt is.

Borítókép: pexels

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.
Bor teszt-értékelés

Bio vörösbor a Mátrából

2021. május 31.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Kultúra

Leonardo da Vinci és a bor

2023. február 06.

Küldj egy üzenetet!