Vodkás penne
Az elvileg amerikai-olasz eredetű vodkás penne egyszerűen elkészíthető, a hozzávaló alapanyagokat pedig egyszerűen be lehet szerezni. Friss vagy konzerv paradicsom is jó hozzá, amit tetszés szerint apríthatunk, vodka helyett pedig használhatunk akár grappát is. De ha magyaros csavart akarunk adni hozzá, vodka vagy grappa helyett nyugodtan mehet hozzá pálinka. A recept alapja az olasz-amerikai konyhára specializálódott híres séf, televíziós műsorvezető, író és étterem tulajdonos Lidia Giulianna Matticchio Bastianich tollából származik.
Vodkás penne recept
Hozzávalók:
- 1 db paradicsomkonzerv (400 g)
- 450 g penne rigate
- 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
- 10 gerezd fokhagyma, meghámozva
- chilipaprika
- 1/4 csésze vodka
- 1/2 csésze tejszín
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 3/4 csésze frissen reszelt Parmigiano Reggiano (+ ízlés szerint, amit a tetejére reszelünk)
- só
A penne elkészítése
A paradicsomot tetszés szerinti nagyságúra vágjuk. A pennét forrásban lévő sós vízben al dente-re főzzük, ez nagyjából 8-10 perc. Közben elkészítjük a tejszínes-paradicsomos szószt. Ehhez a fokhagymagerezdeket egy kés segítségével összenyomjuk, majd beledobjuk 2 percre a forró olajba, amíg a fokhagyma enyhén megpirul. Következő lépésként adjuk hozzá a paradicsomot, ízlés szerint sót és egy kis apróra vágott chilipaprikát, és hagyjuk néhány percig a serpenyőben. Nagyjából 5 perc elteltével öntsük fel a vodkával, majd csökkentsük a láng mértékét. Addig hagyjuk kisebb fokozatú lángon, míg a tészta elkészül, illetve ezt leszűrjük. Vegyük ki a fokhagymagerezdeket a szószból, öntsük fel a tejszínnel és adjunk hozzá 2 evőkanál olajat. Keverjük össze, adjuk hozzá a tésztát, szórjuk meg a petrezselyemmel, alaposan keverjük össze, és hagyjuk még a tűzön néhány percig. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sajt háromnegyedét és ismét keverjük össze. Egyes receptek szerint adhatunk még hozzá sült szalonnát vagy kolbászt is.
Borítókép: pexels