Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. január 09.

Mit lehet télen Badacsonyban csinálni?

post

A Badacsonyi borvidéken akárcsak az egész Balatonnál a főszezon után sem áll le az élet. Az ősz és tél ugyancsak annyi élményt és varázslatos pillanatokat tud nyújtani a látogatók számára, mint a nyári időszak, sőt, bizonyos szempontból még izgalmasabb is tud lenni, hiszen ilyenkor Badacsony a maga nyugalmával, ezernyi színben pompázó arcával, és jobbnál jobb programjaival békésebb és nyugodtabb kikapcsolódást tud nyújtani. A Badacsony Tourinform Iroda szívélyes meghívásának köszönhetően jártam utána annak, mi mindent lehet egy hétvége alatt a borvidéken csinálni.   

Séta a „Balaton édenkertjében”

Első utam Magyarország egyik legszebb arborétumához, a hazánkban szinte egyedülállóan 117 év óta családi gondozásban lévő badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz vezetett, ahol Werner Péterrel, a tulajdonos Folly Réka férjével már korábban lebeszéltem egy rövid találkozót. Korábban érkeztem így egy ízletes sütőtök krémleves és egy forró tea elfogyasztása után kicsit bejártam a birtokot. Nem első alkalommal járom végig a négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajtájának otthont adó arborétumot, de a szépen gondozott kertben minden időszakban élmény sétálni. A csodálatos kerti séta megkoronázásaként szemet gyönyörködtető panoráma nyílik innen a Balatonra. Az arborétum története egyébként a múlt előtti század közepéig nyúlik vissza, amikor Csigó Pál, szolgabíró és parlamenti képviselő szőlőt telepített az Örsi-hegy oldalában, illetve 1878-ban átépítette a birtokon máig látható „öreg ház” elődjét. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás Öregarborétumot pedig veje, Folly Réka dédnagypapája Dr. Folly Gyula orvos telepítette. Később a birtok nagy része állami tulajdonba és a Badacsony Állami Gazdaság kezelésébe került, de Folly Réka nagypapája nem csak a megmaradt területet gondozta, hanem az állami részeken is további telepítéseket végzett. Végül édesapja visszavásárolva az elvett területeket, megnyitotta az arborétumot a nagyközönség számára.

Folly Arborétum és BorászatFolly Arborétum és Borászat, fotó: Németi Sándor

Mint Werner Pétertől megtudtam, néhány fenyőből Közép-Kelet-Európa legidősebb példányai itt találhatók, valamint ők foglalkoztak először cédrusokkal és ciprusokkal Magyarországon. De a nemzetközi szinten is jegyzett boróka-gyűjteményük is egyedülálló, akárcsak az infrastruktúra, amellyel a vállalkozás rendelkezik. Mint mondta, 12 évvel ezelőtt vették át apósától a kert üzemeltetését, és az azóta eltelt időszakban ez nemcsak a család, hanem a régió életében is nagy léptékű változást eredményezett. Jelenleg 100 ezer látogatója van évente a Folly Arborétum és Borászatnak, ezzel a Keszthely-Balatonfüred-Tapolca-Nagyvázsony területben a top 5 desztinációban biztosan benne vannak. Mint említette Werner Péter, a legfontosabb, hogy a látogatók számára minden összeállított programcsomag a család központúságot figyelembe véve a szezonalításra összpontosítson. Mindezt úgy, hogy a gyerekek és a felnőttek is egyaránt tartalmas, illetve szórakoztató programokkal találkozzanak.

Folly Arborétum és BorászatFolly Arborétum és Borászat, fotó: Németi Sándor

„A vezetett kerti sétáink is ilyen tematikákat ölelnek át. Ezen alkalmakkor nem a dendrológiai különlegességekre fókuszálunk, hanem sokkal inkább a természet szeretetére és ennek megismerésére. Ennek megfelelően vannak olyan alkalmak, amikor szabadulószoba jellegű, játékos vetélkedő keretén belül, idegenvezető segítségével ismerhetik meg a vendégek a természetet. De a legkisebbekre is gondolunk, ahol a kézműves kirakós játékok mindig nagy élményt nyújtanak számukra.”

– mondta érdeklődésemre Werner Péter.

Bár készítenek borokat is, nem borászatként definiálják magukat, hanem turisztikai szolgáltatóként, és arra törekszenek, hogy minél szélesebb körű és színesebb palettával tudják bemutatni a környék értékeit. Ennek csak az egyik eleme maga a borászat. Ami a januári és februári időszakban tapasztalt forgalomcsökkenést illeti, ezt azzal próbálják ellentételezni, hogy hétvégenként a Borbarangolás rendezvénysorozat keretén belül tematikus borvacsorákat tartanak.

Apropó Borbarangolás                                                            

A Borbarangolás nem más, mint a 2007 óta a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által, illetve a borvidék borászainak közreműködésével rendszeresen megrendezett eseménysorozat, amelynek keretén belül novembertől egészen 2023. május végéig, 22 szombaton át összesen 14 helyszínen közel 100 kiváló badacsonyi bort ízlelhetnek meg a borszeretők. Az estéket pedig a különleges gasztronómiai élmények mellett zenés és kulturális programok teszik még felejthetetlenebbé. A több helyszínt felölelő programsorozat keretén belül ott töltött időm alatt éppen a Hableány adott otthont a soron következő Borbarangolásnak. A Hableány a helyi alapanyagokra építő, modern balatoni bisztró konyhája kikerülhetetlen célpont, ha valaki Badacsonyban jár. A helyről érdemes tudni, hogy az 1800-as évek végétől vendéglátóhely és találkozó pont volt, az 1883-ban nyitott szálló 1963-ban nyerte el maihoz hasonló alakját. Badacsony ikonikus, a közel 140 éves múlttal rendelkező épületét, mely korábban a KisHableány nevű bisztrónak is helyet adott, 2019-ben nyitotta újra Hableány néven a Laposa család. A 2300 négyzetméteres komplexum birtokközpont, borbár, étterem és bemutatóteremként is funkcionál, de itt kapott helyet egy hely- és családtörténeti kiállítás is. A helyi alapanyagokon és szezonalitáson alapuló cosmopolita kitekintésű, elegáns balatoni bisztró konyhát vivő Hableányban a Laposa-borok mellett olyan fogások kíséretében lehet élvezni egész évben a balatoni életérzést, mint például vaddisznó ragu, töltött paprika, fogas kárpáti, vagy a népszerű lecsós kacsamáj. A Borbarangolás rendezvényre viszont teljesen új, csak erre az alkalomra komponált menü várta a betérőket.

Hableány, BadacsonyHableány Borbarangolás menü, fotó: Németi Sándor

A vacsora során bemutatott fogások, valamint az ételekhez hozzátársított Laposa-borok egytől-egyik izgalmasak és különlegesek voltak. Nehezemre esne csupán egy-két dolgot kiemelni, így inkább felsorolom a jó ízléssel készített remek fogásokat: előételként langusztin, paszternák és zsengebab; levesként zellerleves rántott hurkával és zöldalmával; főételként fogas, cukkini, miso és brokkoli; desszertként pedig étcsokoládé és vargánya. Illik viszont megemlítenem Györke Márton üzletvezető és csapata kedvességét és felkészültségét.

Az idei évi Borbarangolás állomásairól, időpontjairól és programjairól ITT lehet tájékozódni, illetve a rendezvény Facebook oldalán ITT.

Számtalan kiváló pincészet közül lehet választani

Az alulról építkező összefogásoknak, a közös gondolkozásnak és a jól definiált céloknak köszönhetően az elmúlt években a Balaton, és ezen belül Badacsony az egyik legdinamikusabban fejlődő régióvá vált Magyarországon. Az elért sikerekben, az egységes arculat kialakításában vitathatatlanul szerepet vállaltak a borvidéki szereplők, akiknek célja, hogy hosszú távon is egyre magasabb szinten megmutassák a balatoni borkultúra értékeit, megteremtve egy olyan körforgást, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban. Nem csak a borok minősége javult hatalmasat, hanem sorra nyílnak az egyre jobb éttermek és vendéglátóegységek is. Természeti látványokban, borban és gasztronómiában olyasmit tud nyújtani a régió, ami a világ legtöbb részén megállná a helyét, versenyképes és bárki számára kellemes meglepetést tud okozni. Nem véletlenül, hiszen Magyarország egyik legrangosabb és legkedveltebb borvidékén, Badacsonyban, ásatások leletei is bizonyítják, hogy már kétezer évvel ezelőtt is virágzó szőlőkultúra létezett.

Németh PinceNémeth Pince, forrás: Németh Pince Facebook

A sok kiváló pincészet közül nehéz csak párat megemlítenem. Aki csak egy hétvégét töltene a borvidéken, biztos lehet benne, hogy talál a kedvére valót. A magam részéről ahányszor megfordulok a borvidéken – és így tettem most is – a Badacsony központjában található Németh Pince és a Badacsonyörsön található Váli Péter, VáliBor nevű borászatát soha nem hagyom ki. A 3 hektáron gazdálkodó Németh Pince egyébként Badacsony egyik legkisebb borászata, ahol nagypapától a gyerekekig, mindenki a bor szolgálatában áll. Nem mellesleg Szalai Attila felesége, Éva kiváló kézműves vadkovászos kenyereket süt, így a haza utazás előtt be is szereztem egy kenyeret.

Váli Péter nem csak kiváló borokat készít, hanem egy igazi vendéglátós: izgalmas ételeket főz, szíve-lelke a saját borászata, és mindig talál arra időt, hogy a betérőkkel személyesen beszélgessen. De ez nem meglepő, hiszen már gyerekként is érdekelte a gasztronómia világa és mindig arról ábrándozott, hogy ha egyszer lehetősége lesz, akkor egy saját kis balatoni pincészetet szeretne létrehozni. A régi álmát végül 2000-ben valósította meg, és az azóta eltelt időben borászata mára az egyik legismertebb badacsonyi pincészetek közé tartozik. A titok – mint mesélte -, hogy saját örömére készíti a borokat, olyanokat, amiket ő is, és a családja is szívesen megiszik. Persze a szorgalmas munka, illetve az a stratégiájuk, hogy helyben sok vendéget fogadnak is hozzájárult a sikerhez. Elmondása szerint Badacsony szerencsés helyzetben van, hisz nagyobb mértékben vonzza az embereket, és ez nekik is kedvezett. Már a kezdetektől felismerték, hogy a vendégeknek programokat kell kínálniuk. Az a több tízezer ember, aki az elmúlt években ezek által meglátogatta őket szájhagyomány útján vitte a borászat hírnevét. Ma már 10 hektáron gazdálkodik, közel hat éve organikus, bio módon készíti a borait, és a borászat közvetlen közelében 24 fő részére szállást is tud biztosítani. Nemrég pedig egy vinotékát is alapított a faluban.

Váli PéterVáli Péter és családja, forrás: Váli Péter

A teljesség igénye nélkül szintén jó szívvel ajánlom a Borbély Családi Pincészetet, az Istvándy Borműhelyt, a Málik Pincét, a Laposa Birtokot, a von Beőthy Pincét, az Éliás Birtokot, akárcsak a Békássy Családi Borászatot, mely már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. 

Egy igazi gyöngyszem

Akár egy, akár több napra látogatunk a borvidékre, számtalan szálláshelyből tudunk a kedvünkre válogatni. Én a festői környezetben, a Badacsony hegy szoknyáján, szőlőskertek ölelésében található Bacchus Apartman-ban kaptam szállást. Teljesen lenyűgözött a hely szelleme, a két tulajdonos, Tompos Zsolt és Tomposné Fabó Anikó kedvessége és figyelmessége, illetve az igényesen, ötletesen és nagy gondossággal berendezett családias hangulatú szálláshely.

Bacchus ApartmanBacchus Apartman, forrás: Bacchus Apartman

Szokták mondani, hogy vannak olyan helyek, ahol a múlt és a jelen jól elfér egymás mellett, és a Bacchus Apartman pont ilyen. Nem véletlen, hiszen az egyik épület egykor Szegedy Georgina grófnő villája volt, ami idővel kiegészült egy új építésű Nyári Lakkal. Egyébként az épület története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza. 

Mint a tulajdonosoktól megtudtam, Szegedy Georginának Szombathely mellett volt kastélya, erdőgazdálkodással és állattenyésztéssel. Ez egy nyári lakhely volt számára, de itt funkcionált a présház és a vendégház is. A ház körüli szőlőt dolgozták itt fel, és itt fogadta a vendégeket. Az államosítás után viszont elvették minden vagyonát, és Sárváron egy 30 négyzetméteres kis lakásban halt meg kisemmizve. Az épületben az állami gazdaság dolgozói laktak, pontosabban a főkönyvelő és a főagronómus családjával együtt. A két tulajdonos 1984-ben vette meg az épületet, ami akkor már életveszélyessé volt nyilvánítva. 1984-től egészen 1988-ig azzal foglalkoztak, hogy megmentsék a házat, és felújítsák. Ennek végeztével 1988 áprilisában nyitották meg étteremként (Víg Bacchus Fogadó néven), ami 2016-ig funkcionált. Tompos Zsolt egyébként sokat tett a közért is. Például több, turizmusban tevékenykedő kollégájával együtt létrehozták a Badacsonyi Céh Idegenforgalmi és Érdekvédelmi Egyesületet, melyből kinőtte magát a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, mint a Balaton Régió TDM modelljének egyik szereplője.

Bacchus ApartmanBacchus Apartman, forrás: Bacchus Apartman

A birtokon jelenleg összesen 5 egyedi stílusú, teraszos, balatoni panorámás, 2-4-6 fő befogadására alkalmas apartman került kialakításra, ami egész évben várja a kikapcsolódni vágyókat. Ahogyan az egész szállás, úgy a reggeli is házias és színvonalas, amit a tulajdonos szolgál fel. Aki ide betér, megtapasztalja milyen is valójában az őszinte és természetes vendégszeretet. Ez a hely valójában egy igazi gyöngyszem.  

Tipp

Az úticélok és programok megtervezéséhez, kiválasztásához kiváló segítséget nyújt barátságos személyzettel a badacsonyi Tourinform iroda, ahol az információ nyújtáson felül számos egyéb szolgáltatással is várják az érdeklődőket, mint például kerékpárkölcsönzés; csomagmegőrzés; helyi termékek, ajándéktárgyak színes választéka; ingyenes turisztikai kiadványok. Ezen kívül az iroda túra-, és bortúra szervezést is végez egyedi megkeresések alapján. Aktuális információkért, programokért érdemes keresni őket egész évben!

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Bemutatkozott az Igazán

2018. június 19.
Gasztronómia
Gasztronómia
Recept
Bor

Küldj egy üzenetet!