Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. július 05.

Szekszárd, legendák nyomában: a Görögszó

post

A múlt évben megkezdett, a Tokaji borvidékkel foglalkozó többrészes sorozat népszerűsége arra sarkalt, hogy Legendák nyomában címmel, szintén Nagy Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével bemutassam Magyarország egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet vörösborát, ami részben vagy teljes mértékben az adott dűlőről készül. A most következő részben a Szekszárdi borvidéken található Görögszó-dűlő kerül bemutatásra, illetve a Németh János Pincészet innen származó vörösbora, a Serius Cuvée 2019.

Németh János Pincészet

Németh János borász, Németh János PincészetNémeth János

Németh János, a Németh János Pincészet szíve-lelke megkerülhetetlen tényezővé vált az elmúlt években a Szekszárdi borvidéken. Az általa készített fiatalos lendületű borok nagyon egyediek, amelyekben a gyümölcsösség, a jól ihatóság, a finomra hangolt tannin, és a jó szerkezetű savak mindig fontos szempontot játszanak. A Szekszárdi hegyközségi borversenyen 2008-ban és 2011-ben a Legeredményesebb Ifjú Borász címet elnyerő Németh János a Gyöngyösi Főiskolán szerzett diplomát szőlész-borász szakon, és édesapja 1999-ben történő halála után már egészen fiatal korától kezdve önállóan felelős az anno a dédnagyszülők által alapított pincészetért, a szőlőtermesztésért és természetesen a jó ízléssel készített borokért. Jelenleg a Szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőiben (Iván-völgyben, Porkoláb-völgyben, Görögszóban, Gyűszű-völgyben, Decsi-hegyen, Baranya-völgyben, illetve a Gurovica-tetőn, ahol bérelt területe van, és szigorú korlátozást alkalmazva vásárolja az innen lévő szőlőket) és parcelláin, 10 hektáron gazdálkodik, ahonnan évjárattól függően nagyjából 50.000 palack bort készít évente.

Németh János PincészetNémeth János Pincészet

A birtok közepe, mely nagyjából 5 hektárt foglal magában, a Görögszó- dűlőben található. Általában innen szüretelik a prémium sorozatukhoz a szőlőt, mint például a Serius Cuvéenek, a Sauvignon Válogatásnak, a Cabernet Franc-nak, és a Deviant Syrah-nak az alapanyagát. Az elmúlt években a több dűlőben történő kadarka újratelepítése fontos szerepet játszik a pincészet életében, de a zweigelt szőlőfajta és a belőle készített, tartalmas, de mégis gyümölcsös bor szintúgy fókuszban van. Például a saját bikavérükben mindig szerepet kap. Bevallása szerint, ha a külföldi piacokra szeretnénk kilépni, akkor csak a Kárpát-medence szőlőfajtáiból készített borokkal van esélyünk. Németh János 2020-ban az összes területén már átállt a bio szőlőtermesztésre, és bár elmondása szerint ez nem egy könnyű feladat, mégis számára ez a fajta megközelítés nagyon fontos szempont.

Németh János Pincészet Serius Cuvée 2019

Csak kiemelkedő évjáratokban készül, amikor mindegyik alkotóeleme úgy áll össze, hogy kompromisszum nélkül kerülhet palackba. A Serius Cuvée első évjárata 2009-ben készült, ezt követte 2011-ben, majd egy nagy kihagyás után a 2017-es és a 2019-es évjárat. De az ötödik, azaz a 2020-as évjárat is már palackban pihen, és a tervek szerint november környékén kerül forgalomba. Csak a Serius Cuvée esetében használnak első töltésű 500 literes hordót, ami az érlelést illeti ez nagyjából 16-18 hónapig tart. Minden alapanyag külön van spontán erjesztve, majd hordóba kerül, valamint a végleges házasítás után még egy kis időre újból a hordóba, majd palackba kerül.

Németh János Pincészet Serius Cuvée

A 2019-es évjáratú Serius Cuvée, amely magában foglalja a 4 világfajta házasítását (syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot közel azonos arányban használva) egy gazdag, határozott és tartalmas illat- és ízvilágú bor, amely komolysága, mélysége ellenére mégis jól iható. Kitöltve mély rubin szín fogad a pohárban, komplex illatában pedig érett erdei gyümölcsök, szeder, áfonya, fekete cseresznye, rózsabors, kökény fedezhető fel, a háttérben egy kis szilvával díszítve, amihez társulnak a jó ízléssel adagolt hordóból származó fűszerek és aromák, elsősorban csokoládé, és kevés vanília. Ízében is szépen visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, a tannin selymes és puha, savai pedig jó tartást adnak a kortynak. Ételek, hűvösebb esték és tartalmas baráti beszélgetések ideális bora. Nem mellesleg az ára is barátságos.   

A szekszárdi Görögszó-dűlő története Nagy Kornél jóvoltából

Németh János Pincészet

A Görögszó a Szekszárdi borvidék egyik legnagyobb múlttal rendelkező és egyúttal ikonikus szőlőhegye. A ma ismert nevét a mintegy három és fél évszázadon át birtokló grábóci (régi nevén Grábolcz) szerb ortodox (bizánci rítusú) Szent Mihály Arkangyal monostor és püspökség után kapta. Ugyanis az ó-egyháziszláv mellett a görög nyelven, azaz görögszóval is tartották szent liturgiájukat. S ezért kezdték el nevezni a helybéli magyarok 1586-ban a szőlőterületet a görög nyelven „miséző” rác szerzetesek után Görögszónak.

Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a Görögszó elődje, a Grábolcz hegye már az oszmán-török hódoltság előtt is intenzív szőlőművelés alatt állt. Tudniillik, a 14. század első harmadában (1330 körül) Anjou Károly Róbert (1301−1342) király által alapított – és egyúttal a mai borvidék területén kívül fekvő − grábóci bencés apátságról nagyon kevés adat maradt fent.  Annyi tudomás van róluk, hogy az apátságot Szent István Vértanú tiszteletére szentelték fel, és szőlőbirtokai Szekszárd környékén voltak találhatók többek között a mai Görögszó-dűlő elődjén, a Grabolcz-hegyén. A bencés apátság azonban az 1543. évi oszmán-török hadjáratok során elpusztult. Egykori birtokai és tartozékai, a szőlőkkel együtt előbb a budai villajet, majd a pécsi villajet kezelésébe jutottak. A hadjáratok során a környék lakosságának jelentős része vagy elpusztult, vagy elmenekült. Helyükre az oszmán-török urak Dél-Szerbiából ortodox hitű szerb, vagy akkori nevükön rácokat telepítettek le.

Németh János Pincészet

Ugyan az iszlám szigorúan tiltotta az alkoholfogyasztást, azonban az oszmán-törökök felismerték, hogy a borból származó adóból busás haszonra tehetnek szert. Ezért a megtelepülő szerbeknek engedélyezték a szőlőművelést és a borkészítést. Az újonnan jöttekkel tartottak a szerb ortodox egyház pópái is. Olyan nagyfokú volt a spirituális igény köreikben egy, a püspöki joghatósággal is rendelkező egyházi központ létesítésére, hogy az oszmán-török urak végül elfogadták a szerbek kérését: 1580-ban az akkor elnéptelenedett Grábolczon, az egykori bencés apátság helyén monostort alapítottak Szent Mihály és Gábriel Arkangyalok tiszteletére. Élén a püspöki (vladika) címet is viselő apáttal (igumen), akinek egyházi joghatósága az idő tájt a teljes tolnai és baranyai rác lakosságra kiterjedt akkor. Ezzel együtt jelentős szőlőterületeket is kaptak, amelyet az oszmán-török urak adómentesnek nyilvánítottak. Ezek közé tartozott az egykori grábóci bencések szőlői is Szekszárd határában. Ezt a kiváltságot 1586-ban a pécsi szandzsák bég újfent megerősítette, és akkor már szőlőhegyet Görögszó néven ismerték.

Szekszárdi borvidék, Görögszó dűlő

A következő évtizedek során, úgymint 1636., az 1646., az 1650., az 1657., és az 1680. évi oszmán-török összeírások és adójegyzékek, vagy akkori nevükön a defterek virágzó egyházi tulajdonban álló szőlőkről tettek említést a Görögszón. Gyakran tettek említést arról ezek az írott dokumentumok, hogy a grábóci szerb ortodox apátok pénzét műveltették szerb lakosokkal. A 17. század második felében egyes parcellákat ugyancsak szerbeknek adtak haszonbérletbe.

Ez az idilli állapot egészen a felszabadító háborúkig (1683−1699) tartott. A katonai műveletek a szekszárdi borvidék szőlőit sem kímélték, azonban a lakosság nem menekült el tömegesen. Az 1687., az 1689., az 1695., és az 1702. évben a bécsi udvar utasítására készült összeírások részletesen beszámoltak arról, hogy a monostor tulajdonában álló szőlők a Görögszón ugyan a szőlőmunkák elmaradása miatt elhanyagolt állapotban voltak, de ennek ellenére nem indultak pusztulásnak. Ugyanakkor ezt a korántsem ideális helyzetet tovább nehezítette a Rákóczi szabadságharc (1703−1711) kitörése. A bécsi Habsburg udvar, azaz a labancok pártján álló szerb lakosság jelentős részét a Bottyán János (1643−1709) generális vezette kurucok elüldözték az 1706−1707. évi dunántúli hadjárat során, és a monostor szerzetesei menekülni kényszerültek. Így a Görögszó művelése megszakadt.

Ezt bizonyítja egy 1712. évben készült kamarai feljegyzés is, miszerint a Görögszó területe teljesen elpusztult. Néhány év múltán az ortodox szerzetesek visszatértek Grábócra, és az udvar segítségével újra építették monostorukat. A Görögszót 1715-ben újból beletelepítették, és művelés alá vették. A 18. század közepétől kezdve már nemcsak az apátság, hanem a környékbeli és tolnai szerb parókiák (úgymint Bátaszék, Decs, Dunaföldvár, Kisnána, Medina, és Szekszárd) is birtokhoz jutottak a szőlőhegyen. Ezeket az apátság adományozta nekik. Időközben számos szerb lakos áttért a katolikus hitre, és idővel beházasodott az ugyancsak Róma hitén lévő, borvidéken megtelepedett sváb lakosságba. Ezt érzékelte a grábóci monostor is, mivel egyre kevesebb volt az olyan hívő, aki művelni tudta volna a Görögszót.

Németh János Pincészet

Az apátság előbb haszonbérletbe, majd áruba bocsátotta szőlőterületeinek egy komoly részét a Görögszón. Így a 18. század végére a Görögszón elsősorban sváb gyökerű, szabad paraszti tulajdonosokkal találkozhattunk. Ebben az időszakban birtokosként megjelent a magyar arisztokrácia (Batthyány, Dőry, Zichy főúri családok), valamint a katolikus egyház is. Sőt, a 19. század második felében pedig a Szekszárdon megtelepedett zsidóság is. A grábóci ortodox monostor egyre fogyatkozó területtel, de birtokos maradt 1945-ig a Görögszón, szőlőiket pedig államosították. A zsidó birtokosok pedig a diszkriminatív törvények és a vészkorszak miatt vesztették el szőlőiket. A sváb tulajdonosok pedig egyfelől az 1945. évi kitelepítések miatt, valamint az 1949−1950. évi államosítások, az 1957. évi kollektivizálás okán vesztették el birtokaikat. A Görögszó történetében az új korszak az 1989−1990. évi politikai változások következtében köszöntött be a borvidéken.

Fotók (a Serius Cuvée kivételével): Németh János Pincészet

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés
Recept

Hagyományos csörögefánk

2021. január 14.
Gasztronómia
Recept
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!