Bor
post-authorTóbiás Adrienn
2022. április 13.

Húsvéti borajánló tavaszi újdonságokkal

post

Minden évben nagy kérdés, hogy az ünnepi ételek mellé milyen bor kerüljön az asztalra. Ezúttal négy hazai borvidék pincészetének legújabb tételei között szemezgettem. Például vannak köztük olyanok is, melyek csak néhány hete elérhetők a piacon. Minden évjárat különböző, valóban nincs két egyforma, mindez garantálja a mindig izgalmas felhozatalt. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a hazai borvidékek sokszínűsége nagy választékot kínál. Az alábbiakban egy száraz fehér, rosé, vörös és egy édes fehér bort mutatok be. Hogyan illeszkedik egy alap rosé a húsvéti menühöz? Miért különleges a balatoni kéknyelű? Többek között erre is választ adok.

Nyári Pince Kéknyelű 2019

Ha könnyed, fehér szárazbort keresünk, a Balaton-felvidék jó irány lehet. Az utóbbi időben nagyon megszerettem Nyári Ödön borait. Többször jártam személyesen is a családnál a Szent György-hegyen. Mesébe illő a környezet, a kilátás, a borok pedig tiszták, üdék és ásványosak. A kéknyelű régi magyar szőlőfajta, igazi kuriózum, főleg Badacsony környékén találkozhatunk vele. Nevét a kékes színű levélnyélről kapta. Illatos a termés, ugyanakkor szép savakkal büszkélkedhet. A Nyári Pince kéknyelűjében mézes, jázminos illatjegyeket fedezhetünk fel. Az első korty igazi ízkavalkád: törökméz, körte, üde citrusossággal kiegészülve, feszes savak, egyensúlyos szerkezet, tiszta harmónia. Könnyű grill ételekhez és halakhoz tökéletesen passzol. Zöldségkrémmel töltött tojás és könnyű krémleves mellé is szeretettel ajánlom.

Vesztergombi Rosé 2021

Szekszárd lankáin járunk a Vesztergombi családi birtokon. A pincészet sok szép sikert ért el az utóbbi időben, boraik sorra nyerik el a legmagasabb minősítéseket nemzetközi versenyeken. A komoly, karakteres vörösök mellett minden évben készül náluk rosé is. Már nagyon vártam, hogy újra elérhető legyen a 2021-es tétel, melyet néhány hete palackoztak. Nem csalódtam az új évjáratban sem, üde, ropogós, citrusos, igazán gyümölcsös jegyek dominálnak benne. Egy csipetnyi málna és csupa frissesség első kortyra. Az ünnepi asztalon kiválóan megállja a helyét saláták és főtt tojásos ételek mellett. Jól illik hozzá a tojáskrém pirítóson, mint előétel, de egy könnyű ribizlis sajttortához is nagyszerű választás. Ahogy melegszik az idő, úgy egyre inkább frissítő fröccsként kerül majd előtérbe a rosé, amely számomra egy korty napsütés, hiszen ez a nyár bora.

Bukolyi Bikavér 2020

Bukolyi Marcell mesébe illő családi birtoka a Nagy-Eged lábánál várja az idelátogatókat. Végtelen szőlőtenger ölel körbe, madárcsicsergés és a természet vesz körül. A teraszon borozni mindig élmény. A család organikus gazdálkodást folytat, kizárólag saját szőlőből, a legmagasabb minőséggel dolgoznak. Eger emblematikus bora, a bikavér húsvétkor előtérbe kerül, hiszen jól illik az ünnepi ételekhez, a főtt sonkához, a Stefánia szelethez, de izgalmas fűszeressége miatt rozmaringos báránysülttel is kiválóan harmonizál. Ez a bikavér kékfrankos, syrah és pinot noir házasításából készült. Igazi gyümölcskavalkád: szeder, áfonya, szilva jelenik meg benne némi fűszerességgel. Frissesség és harmónia árad minden cseppjéből. Ha egy könnyedebb, gyümölcsös, közepesen testes vörösbort keresünk a húsvéti menühöz, a Bukolyi Marcell Bikavér remek választás.

Demetervin Király Szamorodni 2017

Mád ékszerdoboza a lenyűgöző családi birtok, ahol a bor és a művészet az év minden napján összefonódik. A kiállítóterem különböző témáknak ad otthont, a kert és a vendégház igazi oázis, maga a pincészet pedig több mint 300 éves, kőfalaiból árad a történelem. Organikus művelésből, a legendás Király-dűlőn született ez az elegáns édes szamorodni, amely a borászat történetének legszebb szamorodnija. 2017 kivételesen jó évjárat volt. A bor nagy beltartalommal rendelkezik (maradék cukor 177 g/l). Minden cseppjében visszaköszön a mádi dűlők sóssága és vulkanikus, ásványos jellege. Az illatában mézet és édes trópusi gyümölcsöt fedeztem fel, első kortyra kedves, nem tolakodó, mangós lecsengéssel búcsúzik. Kiválóan passzol például egy barackos-túrótortához. Önmagában desszertként fogyasztva is megállja a helyét.

Fotók: Tóbiás Adrienn

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Pénztárcabarát hedonizmus

2020. október 09.
Hírek - programok
Utazás
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!