Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. február 18.

Ifj. Lőrincz György: izgalmas éven vagyunk túl!

post

Az Egri borvidéken gazdálkodó St. Andrea Szőlőbirtok boraival már több alkalommal is találkozhattatok az oldalon, múlt év márciusában pedig Ifj. Lőrincz Györggyel is készítettem egy interjút, ami ITT olvasható. Az 1991-ben született Ifj. Lőrincz György sokáig dédelgetett álma volt, hogy profi labdarúgóként a válogatottban szerepeljen, így ennek megfelelően mindent alárendelt az életben. Mint olvasható a szőlőbirtok honlapján, először Egerben a Plútó SE játékosa lett, majd 14 éves korában elkerült otthonról és Debrecenben, a Lokiban játszott. A debreceni középiskolai évek után sok minden megfordult a fejében; fogorvos, ügyvéd, és közgazdász is akart lenni. Majd végül, miután futballista pályafutása Budaörsön az NB 3-ban megszerzett bajnoki címmel befejeződött, mint elsőszülött – Atyai ösztönzésre szőlész-borász úton indult tovább. Gyuri 2014 óta bizonyos szerepkörökben irányítja a szőlőbirtokon folyó munkákat, már egy ideje olyan borok kötődnek a nevéhez, mint az Egyetlen, a Kedves, a Panagia, a késői szüretelésű Ajándék, vagy első vörösbor házasítása, az Axios névre keresztelt 2016-os Grand Superior Bikavér. Szintúgy, mint az egész család, Gyuri is mélyen vallásos. A mini-sorozatom újabb részében Ifj. Lőrincz György mesél arról, hogy milyen volt számukra a 2019-es év, illetve milyen tervekkel várják az idei évet:  

„Elképesztően izgalmas éven vagyunk túl, igaz, nagyon nehezen indult, hisz egy enyhe, már-már aszályosnak mondható telünk volt. Emiatt viszonylag gyorsan be tudtuk fejezni a metszést, mivel alig volt olyan nap, hogy ne tudtunk volna kint dolgozni a szőlőben. Tavasszal már a kötést is letudtuk, de csapadék még mindig nem érkezett. Elkezdtünk imádkozni, már azon gondolkoztunk, hogy Szűz Mária ikonnal megyünk végig az ültetvényekben, de mint minden imádság májusra meghallgattatott ez is, és Isten bőkezűsége megnyilvánult. Elkezdett ömleni az eső, gyakorlatilag június végére több mint 300 mm csapadék esett, ami majd féléves mennyiség. Növényvédelmileg eddigi - nem túl hosszú - pályafutásom legnehezebb szezonja volt. A sok eső és sár rendkívül megnehezítette a permetezést és ezzel együtt az egri szőlősgazdák életét. Amikor épp nem esett az eső és kisütött a nap, akkor is alig lehetett kimenni az ültetvényekbe. A hűvös tavaszt és a sok csapadékot a kártevők és kórokozók jobban szerették, mint mi, szőlősgazdák, így egy korai atkafertőzés után már egy komoly peronoszpóranyomással is szembe kellett néznünk. Gyakorlatilag, amikor tehettük permeteztünk a szőlőben. Nyár közepéig talajmunkát, kaszálást nem is tudtunk végezni, mert ez mind másodlagos volt. A gyümölcs megvédése volt az első. Mégis vannak olyan gazdák, akik több 10 hektárról nem tudtak semmit szüretelni, főleg az egyik legérzékenyebb fajtával, a merlot-val dolgozók. Mindezek ellenére elégedettek vagyunk az évjárattal, hiszen a borok minősége lélegzetelállító. Mennyiségben a tervezett 50-70 mázsa hektáronkénti hozam helyett majd 30%-kal kevesebbet szüreteltünk. Ez a koncentráció meg is látszik a borokban. Inkább ez legyen, mintha az embernek sok szőlője van, de a minőség nem az igazi. A szüret viszont nagyon békességteljesen telt, szerencsére nem kellett kapkodnunk egyetlen fajta szedésével sem. A nehéz évkezdés után kárpótlásul kaptunk egy gyönyörű őszt, egy igazi „vénasszonyok nyarát”. A szüret végén nem volt bennünk az az érzés, hogy bárcsak itt lenne a következő szüret, és ez jó jel az évjáratra vonatkozóan. Most már viszont egyre jobban várjuk! Sokat tanultunk 2019-ben is és bízunk benne, hogy lépésről lépésre egyre kifinomultabb borokat tudunk majd termelni, és már 2020-ban is közelebb kerülünk ehhez a célunkhoz.

Viszont nem csak a szüret miatt várjuk a 2020-as évet. Idén vesszük igazán birtokba az Egerszalóki új épületszárnyunkat, így már méltóbb környezetben tudjuk fogadni a hozzánk elzarándokoló borkedvelőket. A fontos eseményeinket, többek között a Napbor ünnepet május 16-án vagy a Szőlő Ünnepet szeptember 12-én is már itt tudjuk megrendezni. Sok szeretettel várunk mindenkit! Addig is sok boldogságot és Isten áldását kívánjuk mindenkinek 2020-ra is!”

Fotó: Wendl Péter

Ez is érdekelhet

Borturizmus
Gasztronómia
Gasztronómia
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.
Hírek - programok
Borturizmus
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!