Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. április 14.

Újvilági tavaszi hangulat

post

Az Etyek-Budai borvidék egyik meghatározó borászatát, a jelenleg 143 hektár szőlőültetvénnyel rendelkező és évente nagyjából 300.000 palack bort készítő Haraszthy pincészetet a Buenos Airesi születésű, de Magyarországon és Kaliforniában élő Carlos Alberto Coelho alapította 1996-ban Etyeken, az Öreghegyen. A borokon kívül a Haraszthy pincészet Matador néven egy egész éves nyitva tartású étteremmel is várja a látogatókat, természetesen COVID-mentes időkben. Ezen felül az étterem közvetlen szomszédságában rendelkeznek egy nyári medencével is, illetve egy amfiteátrummal. Utóbbi helyen időnként kulturális műsorok is láthatók.  

A névadó, ahogyan a borászat honlapján is olvasható, az 1812-ben született magyar földbirtokos, a kaliforniai borkultúra megteremtője Haraszthy Ágoston, akinek neve Magyarországon kevésbé ismerős. Pontos születési helyét a mai napig homály fedi, egyes források az Újvidékhez közeli Futakra vagy a budapesti VIII. kerületre teszik a helyszínt. Mint írják, ahogyan a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel, úgy a Haraszthy pincészet is ezeket tartja szem előtt. A borászat legnagyobb részben Irsai Oliver, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákból készíti borait, de az utóbbi időkben már a pezsgőkészítésbe is belekóstoltak. Szortimentükben megtalálhatóak az argentin és kaliforniai testvérpincészeteik tételei is. Ha valaki bővebben is kíváncsi a Haraszthy pincészetre, kattintson IDE

Nemrég jártam a borászatnál, ahol a feleségem kedvéért egy sauvignon blanc-nal távoztam, ami még este szépen lehűtve már a poharainkba került. Nagyon korrekt, szerethető bor, ami igen jól tud csúszni, legalábbis azok számára, akik a feleségemhez hasonlóan szeretik az újvilági stílusú sauvignon blanc-t. Körvonalzóval készített, popularitásra hangolt sauvignon blanc. Világos, szinte vizes szín, zöldes reflexekkel bíró bor, könnyed, friss, viszonylag intenzív aromajegyekkel. Illatában virágok, bodza, citromhéj, nyári alma, fehér húsú és trópusi gyümölcsök, érintésnyi zöldes villanások, amihez társul pici akácméz. Mindezt természetesen az újvilági stílusra hangolva. Kóstolva is könnyed, lédús, pici krémességgel, az alig érezhető szénsav pedig még frissebbé teszi a bort. Kecskesajt mellé vagy könnyed nyári garnélarákos salátákhoz ajánlom. De önmagában is gyorsan elfogy egy üveg. 87 pont  

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!