Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. június 10.

Sajttorta erdei gyümölcsökkel

post

Szerintem, ha valamiben vannak erdei gyümölcsök és mascarpone, az már rossz nem lehet. Próbáljátok ki ezt az egyszerű sajttorta receptet, garantáltan imádni fogjátok, ráadásul, ha nem szeretnétek rajta habcsókot, akkor még sütni sem kell.

Sajttorta erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók és elkészítési mód (1 adagra vetítve)

  • 50 gr mascarpone
  • 50 ml habtejszín 
  • 50 gr cukor
  • 2 db vaníliarúd
  • 100 gr digestive keksz (édes jellegű keksz)
  • 20 gr dióbél
  • 200 gr erdei gyümölcsök
  • 2 db tojás
  • 3 db lapzselatin
  • 100 gr málna (friss, de a fagyasztott is jó)

A mini habcsók elkészítéséhez a szobahőmérsékletű  tojásfehérjét 20 gramm cukorral egy robotgép segítségével összekeverjük, amíg teljesen összeáll (a cukrot lépcsőzetesen három adagban adjuk hozzá), majd habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe kis formákba nyomjuk. 90 fokos előremelegített sütőben 3 órán át szárítjuk.  

A málna zseléhez a lapzselatin táblákat hideg vízbe áztatjuk, közben a tűzhelyen felmelegítünk 100 gramm málnát, amihez 5 gramm cukrot adunk és hagyjuk, hogy jól besűrűsödjön. A meleg málnához hozzáadjuk a zselatint, összedolgozzuk, majd egy tepsibe öntjük, lapáttal elsimítjuk, és 10 percre a hűtőbe helyezzük.

A mascarponés krém elkészítéséhez először egy mixerben felverjük a habtejszínt 10 gramm cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével, ez után hozzáadjuk a mascarpone-t és habverővel nagy fokozaton összedolgozzuk. Az előzőleg elkészített málnás-zseléből megfelelő méretű lapokat vágunk (10 cm hosszú, 6 cm széles), majd a mascarpones krémmel megtöltjük, feltekerjük, és ráhelyezzük egy tányérra. A tálalásig a hűtőben pihentetjük.        

A kekszmorzsához a diót és a Digestive kekszet finomra törjük. (A Digestive az egyik legnépszerűbb háztartási keksz Angliában, mely a magas szódabikarbóna tartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Innen származik a Digestive név) Az erdei gyümölcsöket 20 gramm cukorral felforraljuk nagyjából 10 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. A kész desszertet tálaljuk ízlés szerint vagy a fent látható módon.

Recept és borítókép: Papara Lucian

Ez is érdekelhet

Recept

Piemonti marhatatár

2020. november 16.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!